Băiatul văduvă. Performance work in progress - Teatrelli
Băiatul văduvă. Performance work in progress
Rezervă

Concept și regie : Eugen Jebeleanu
după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard

Cu: Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriș, Cosmina Stratan & câinele Uber

Sound design: Ovidiu Zimcea

Traducerea: Diana Nechit & Eugen Jebeleanu

Unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai momentului, atât în plan național, cât și în plan internațional, laureat UNITER, Eugen Jebeleanu, montează la Teatrelli un performance work in progress după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard, proiectul fiind realizat în parteneriat cu Institutul Francez din România.

Noua producție creart / Teatrelli aduce în prim-plan povestea tânărului Tom, al cărui parcurs pătrunde în intimitatea profundă a relațiilor interumane și a stigmatelor sociale. Între tandrețe și violență, personajele din textul lui Bouchard (ecranizat în 2013 de Xavier Dolan) jonglează între statutul de victime și călăi, mânați de dorințe înnăbușite și porniri animalice.

Textul lui Michel Marc Bouchard vorbește despre doliu, despre «închisori» și secrete. Autorul spune: «înainte să învețe să iubească, homosexualii învață să mintă. Suntem niște mitomani curajoși». Tom sunt eu și sunt acei tineri homosexuali care trăiesc în frică și culpabilitate. Îmi doresc cu acest proiect să aduc împreună teatrul și cinema-ul, într-o formă teatrală performativă în care cele două medii dialoghează, care să redea unghiul subiectiv al personajului central Tom, la intersecția dintre jocul realist psihologic și «distanțarea» față de narațiunea fictiunii, care să vorbească despre rănile intime și politice ale lumii în care trăim, pentru că după acestă lungă izolare, cred că teatrul poate fi și o artă a vindecării.”, mărturiseșteEugen Jebeleanu

Noul performance se concentrează pe o abordare dublă – teatru și cinema, spectacolul fiind montat în mai multe etape de creație, pe structura unui laborator teatral cu public: pornind de la o lectură, se dezvoltă etapizat într-un spectacol / performance, fiecare etapă marcând un stadiu al montării, prezentat publicului într-o serie de trei reprezentații.

Distribuția a fost selectată în urma unui casting la care s-au înscris aproximativ 200 de actrițe și actori.

Producție realizată în parteneriat cu cu Institutul Francez din România, ca parte a acțiunilor prin care acesta sprijină scena artistică locală.