PREMIERĂ: LOST MOVEMENT - Teatrelli
PREMIERĂ: LOST MOVEMENT
Bilete

un performance de Nana Biakova (Ucraina)

Spectacol prezentat cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului
în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”
​​
LOST MOVEMENT
este un performance realizat de coregrafa și artista interdisciplinară Nana Biakova inspirat de Nikolaevul său natal - un oraș-port definit de mișcare și care încearcă să-și găsească ritmul, condamnat acum la un fel de încremenire forțată, fără viața maritimă sau zumzetul vieții cotidiene de acum câțiva ani. În Nikolaevul de azi, obiectele rămân încremenite sau temporar nefolosite: fie că sunt vapoare, macarale, poduri mobile sau obiecte din apartamentul Nanei - rămas gol în timpul unui război care pare că nu se mai termină.

Coregrafa și performerul Nana Biakova, prin intermediul corpului, explorează relația nevăzută dintre obiectele însuflețite și cele fără de viață, dintre limitele și pattern-urile pe care le poate crea memoria. În acest performance, inspirat de Japonia (unde artista a trăit timp de trei ani, până anul trecut) și realitatea războiului din Ucraina, artista combină mișcarea cu arta vizuală și proiecțiile video, folosind forma corporală - un material neutru care ajută navigarea printre pattern-urile memoriei, limitele ei și dansul nevăzut dintre entități umane sau non-umane.

Din 2016, Nana Biakova s-a dedicat explorării și practicii dansului butoh - o formă avangardistă de dans japonez, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, numit adesea "dansul celor morți." Explorând această formă profundă de artă, Nana a lucrat cu maeștri Butoh din Japonia, studiind complexitatea dansului Butoh, în special la Keio University Art Archive din Tokyo.

La finalul spectacolului, spectatorii sunt invitați la o discuție cu artista și coregraful Cosmin Manolescu, directorul Fundației Gabriela Tudor.

Performance-ul “Lost movement” a fost creat în Ucraina, în cadrul programului Antonin Artaud Fellowship, un program fondat la Kyiv în 2022 de Proto Produkciia și Opera Aperta Laboratory - inițiativă pe termen lung care are misiunea de a revigora artele performative în Ucraina.

Producția este prezentată în cadrul programului Fellowship Antonin Artaud și este co-organizată de Fundația Gabriela Tudor din București, cu suportul financiar al programului House of Europe.