Teatrul unei nopți de vară: Silviu Purcărete și magia nocturnului, de la „Danaidele” la „Faust”. - Teatrelli
Teatrul unei nopți de vară: Silviu Purcărete și magia nocturnului, de la „Danaidele” la „Faust”.

Un dialog cu Silviu Purcărete, la 70 de ani. Și la 25 de ani de la premiera mondială cu „Danaidele”.

Invitați: Coca Bloos, Ofelia Popii și Jonahan Mills.

„Un dialog cu Silviu Purcărete e un fel de bucurie vinovată, un risc asumat în numele prețuirii acestui mare regizor și iubirii pentru teatrul pe care el îl creează. Deloc tentat să se destăinuie, nu tocmai încântat de discuții speculative despre opera sa, Purcărete rămâne exemplul perfect al artistului care preferă să vorbească prin spectacole și nu despre ele. Totuși, câteodată, destul de rar, acceptă supliciul unor întrebări, le răspunde cu o seninătate dezarmantă, aproape că se destăinuie. Și atunci, dincolo de reticența lui de a intra în toate detaliile posibile și mai presus de refuzul de a elabora teorii despre poetica regiei, cei care îl ascultă au șansa de a-l descoperi ca om: deschis, sincer și generos.

O întâlnire online cu și despre Silviu Purcărete – aflat la el acasă, într-o perioadă de izolare pe care o consideră binevenită și chinuitoare, deopotrivă. La 70 de ani, rămâne același spirit sceptic, dar se pregătește de un nou spectacol la Tokyo și își păstrează intact simțul umorului. Alături de el, deși la distanță, au fost: Coca Bloos, de neuitat în Danaidele, Ofelia Popii, prezența senzațională din Faust și Jonathan Mills, fostul Director al Festivalului Internațional de la Edinburgh.

Despre magia și paradoxurile lui Purcărete, de la Danaidele la Faust, într-o seară de vară a Anotimpurilor dialogului despre teatru.” - Octavian Saiu

Dezbaterea a fost difuzată live pe pagina de Facebook Teatrelli în data de 20 august 2020.