Arta care nu hibernează niciodată: Scenografia de teatru, la timpul prezent - Teatrelli
Arta care nu hibernează niciodată: Scenografia de teatru, la timpul prezent

Invitați: Dragoș Buhagiar, Adrian Damian, Cristina Milea

„Dacă teatrul este, așa cum spunea Peter Brook în cartea lui cea mai cunoscută, arta de a face vizibil invizibilul, atunci o anume dimensiune a lui rămâne esențială. Fiindcă devine puntea între materie și spirit, înnobilează obiectele cele mai simple și le înalță la rangul de imagini. Imagini memorabile, purtate în suflet de spectatori care le descoperă într-o seară magică, din penumbra unei săli. Scenografia este tocmai acea vocație a imaginilor care nu se pierd, chiar și atunci când par invizibile.

Un dialog special cu trei artiști de teatru, trei creatori de lumi vizuale remarcabile: Dragoș Buhagaiar, cel mai premiat scenograf al spațiului românesc, mult așteptat la această serie de întâlniri de la Teatrelli după o a doua colaborare cu Tokyo Metropolitan Theatre; Adrian Damian, autorul unor decoruri de o plasticitate hipnotică, veritabile instalații aduse la viață de energiile actorilor; si Cristina Milea, laureata Premiului UNITER pentru scenografie în 2020, adepta unei ecologii teatrale cu miză estetică și umană deopotrivă.

Despre ceea ce se vede într-un spectacol și dincolo de el, despre munca nevăzută a scenografilor, despre provocările lor, despre greutățile lor, despre nevoia de a face astăzi teatrul mai vizibil decât oricând, la o nouă ediție a Dialogurilor noastre din fiecare anotimp. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, să sărbătorim împreună arta imaginii și a imaginației pe scena lumii, la timpul prezent.” - Octavian Saiu

Dialogul a fost difuzat, în premieră, pe pagina de Facebook Teatrelli, în data de 15 ianuarie, de la ora 19.00, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a avut loc în limba română, cu subtitrare în limba engleză.