Exerciții teatrale: Instalații Multimedia/ Transmedia și Newmedia - Teatrelli
Exerciții teatrale: Instalații Multimedia/ Transmedia și Newmedia
Rezervă

Paginile de Facebook ale Teatrelli și UNATC, precum și site-ul Teatrelli, www.teatrelli.com, vor deveni între 26 aprilie (ora 11.00) și 4 mai (ora 23.00) o scenă online și, totodată, o platformă de manifestare artistică pentru studenții UNATC, într-o perioadă în care sălile de teatru din București sunt închise.

Performance-urile studenților, repetate și filmate în Teatrelli, în perioada 5 – 11 aprilie 2021, sunt rezultatul atelierului multidisciplinar „Instalații Multimedia/ Transmedia și Newmedia”, inițiat de Departamentul de Regie teatru cu Masteratul de Scriere dramatică, în colaborare cu Departamentul de Arta actorului din cadrul UNATC, fiind coordonat de regizorul Theodor - Cristian Popescu și avându-i drept îndrumători pe trei dintre cei mai avangardiști creatori ai scenei contemporane românești: regizorul Bobi Pricop, compozitorul și performerul Vlaicu Golcea și scenograful și artistul vizual Mihai Păcurar.

Theodor-Cristian Popescu: „Scopul acestui proiect îl reprezintă conectarea studenților, în pregătirea anului terminal, la diferite realități teatrale. Prima dintre aceste realități presupune colaborarea cu un autor contemporan în viață, în acest caz un coleg masterand din programul de scriere dramatică. Există două faze ale acestei colaborări, în prima studentul regizor fiind implicat încă din faza de intuiție care ajunge la idee și apoi la concept, mai apoi în documentarea și căutarea unei structuri a scriiturii. Cea de-a doua fază presupune gestionarea colaborării cu autorul textului în timpul procesului de creație a spectacolului, formularea cerințele ulterioare, solicitarea unor modificări de ultim moment etc. conform descoperirilor din repetiții.
O altă realitate o reprezintă îndrumarea studenților regizori de către artiști importanți, activi pe piața teatrală și conectați la ideile spectaculare și tehnologice contemporane, în cazul de față aceștia fiind Vlaicu Golcea, Mihai Păcurar și Bobi Pricop. Studenții sunt astfel stimulați să dezvolte abilități de comunicare cu colaboratori de mare calibru și să se lase influențați în formarea viziunii specifice de către ideile vehiculate în cadrul acestei îndrumări, alta decât cea a profesorilor lor obișnuiți, al căror discurs e posibil să-l fi internalizat deja și să-l poată, într-o oarecare măsură, anticipa. În fine, o a treia realitate o reprezintă explorarea spațiului teatral alternativ bucureștean, în cazul de față Teatrelli, care a avut imensa generozitate de a găzdui și, practic, coproduce aceste mini-creații, prin punerea la dispoziție a spațiului de joc, a corpului tehnic și a echipei de filmare și montaj a întregului eveniment. Aceste scopuri multiple generează o densitate crescută proiectului alternativ de care vorbim, deschizând studenții înspre nevoia căutării, cercetării, experimentului, explică regizorul Theodor-Cristian Popescu, profesor universitar doctor și conducător de an în Departamentul de Regie teatru din cadrul UNATC.

Vlaicu Golcea:
„Sunt bucuros că am putut participa la o acțiune în care se văd mugurii unei speranțe de mai bine. Teatrul este o artă COLABORATIVĂ. Pentru a-i putea cunoaște vocabularul este nevoie de mult EXPERIMENT. Tinerii artiști au nevoie de INTERACȚIUNE, SCHIMB DE IDEI, OPORTUNITĂȚi și de PRACTICĂ, nu de habitate umile la umbra marilor maeștri și de presiunea unor false autorități. Teatrul care rezistă modei se luptă fix cu asta, de peste 100 de ani... Este lăudabilă și dătătoare de speranță această “externalizare” a unui proces creativ de lucru cu studenții. Din păcate eu nu am avut parte de așa ceva pe vremea când eram în facultate (în anii 90…) și acum pot aprecia cu o altă unitate de măsură calitatea și consecințele acestui gest. În egală măsură este emoționant sprijinul oferit de echipa Teatrelli, în totalitatea ei, cu atât mai mult cu cât a fost SINGURA INSTITUȚIE care și-a asumat această DATORIE FORMATOARE. Este în continuare SINISTRU faptul că tinerii artiști NU AU LOC în proiectele teatrelor de stat - pornind de la dramaturgi și continuând cu actori, regizori, scenografi, compozitori, artiști video și light-designeri (hmmmmm...ce interesant - în tradiția patriarhală românească pluralul care conține ambele sexe este masculin...........) - poate doar în eventualitatea în care TREBUIE RAPORTAT UNDEVA că s-a făcut ceva și cu tineri… Demografia teatrală românească identifică “noul val” între 35 si 50 de ani… Ei sunt “speranța” și cei care încep sa fie relativ dezirabili pentru managerii culturali. Sper din tot sufletul că după doi ani de pauză lucrurile nu se vor mai întoarce la “normalul” de dinainte. Marele Teatru se face cu un picior în viitor, nu cu două în trecut.”

Bobi Pricop:
„Mă bucur că am luat parte la experiența asta, că Teatrelli o susține și că, alături de Vlaicu și Mihai, i-am putut ajuta pe studenții de la scriere creativă și regie să-și formuleze mai bine întrebările și să testeze mecanismele prin care să aducă la viață poveștile lor. În teatru, echipa e esențială și mi se pare că e un exercițiu foarte valoros să existe astfel de proiecte în care textul și conceptul de spectacol se dezvoltă organic, printr-o comunicare directă între regizor și dramaturg. Sper că această inițiativă sa nu rămână singulară și să deschidă apetitul colaborării dintre departamentele UNATC.”

Mihai Păcurar:
„Cel mai important lucru din acest proces în care am fost implicat, după părerea mea, ar fi faptul că studenții au fost puși în situația de a colabora unii cu alții de la un capăt până la celălalt al procesului. Și că asta s-a întâmplat într-un context care a necesitat, în permanență, renegocierea (în primul rând logistică) a proiectului. Un context care antrenează reacțiile, focusul și adaptarea, lucruri pe care am pus accentul în mod repetat de-a lungul sesiunilor. Pe de altă parte, sunt curios cum ar arăta un astfel de proiect desfășurat în condiții optime, lăsând studenții (și coordonatorii) să se concentreze exclusiv pe detalii conceptuale, care ajută foarte mult la poziționarea lor artistică în contextul artistic (și nu numai) actual.”

Roxana Lăpădat (Director artistic Teatrelli):
„Pentru Teatrelli, această inițiativă a fost o ocazie fantastică și o bucurie de a-i cunoaște și de a interacționa direct cu viitorii creatori, dar și o soluție de a susține arta spectacolului într-o perioadă provocatoare cum este cea pe care o traversăm acum. O întâlnire între tineri artiști și unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați creatori contemporani din România, un schimb de viziune, o întâlnire cu publicul, deopotrivă, și un proiect UNATC pe care îl considerăm a fi un adevărat laborator de creație și experiment artistic la timpul prezent.”

Cele șapte performance-uri vor fi unite într-un singur material video și prezentate pe paginile de Facebook ale Teatrelli și UNATC, precum și pe www.teatrelli.com, la secțiunea Spectacole online, în următoarea ordine:

303 – un spectacol-performance despre hi-tech & singurătate de Monica Stoica & un fragment din "Posibilitatea unei insule" de M. Houellebecq / regia: Monica Stoica / cu: Macrina Bârlădeanu, Cătălina Frunză, Pamela Iobaji, Adriano Panoschi / muzica: Vlaicu Golcea / montajul video: Monica Stoica / coregrafia: Macrina Bârlădeanu & Relu Dobrin

Ghost me harder, adaptare după textul „Ghost me harder” de Anca Munteanu / regia Deliei Neculau / cu: Georgiana Cotoi, Eva Cosac, Maria Moroșan, Eduard Chimac, Tiberius Zavelea / scenografia: Daria Nicu

Gata, ai ieșit din dulap! de Răzvan Vasile Omotă /regia: Norei Zamfir / cu: Cristina Strecopîtov, Vlad Pânzaru, Răzvan Ionescu

Save project as… de Cleopatra Constantinescu /regia: Bianca Oprea / cu: Irina Artenii, Grațiela Voicu / sound design: Adrian Piciorea, David Lunca / light design: Dani Buglea

KAUAI de Cleopatra Constantinescu /regia: Ștefan Vlad Isăilă / cu: Daria Cătălina Crișan, Marius Boboc, Darisian Ștefan Luncanu, Alex Iezdimir, Vlad Pânzaru / montajul video: Darisian Ștefan Luncanu

Ai curaj? de Attila Komán Partea 1 - regia: Răzvan Enciu / cu: Aida Avieriței, Maria Teodora Filip/ scenografia: Theodor Niculae/ sound design: Adrian Piciorea; Partea a 2-a – regia și scenografia: Andra Oprea / cu: Maria Moroșan, Emanuel Pârvu.

Textele s-au născut în cadrul cursului predat de David Schwartz și Andreea Vălean la Masteratul de Scriere dramatică - anul I, iar studenții de la actorie provin din clasele coordonate de Mihaela Sîrbu, Andreea Vulpe, Mircea Gheorghiu, Bogdana Darie și Marius Gîlea.