INT. EXT. Performance work in progress - Teatrelli
INT. EXT. Performance work in progress
Rezervă

LIVE în vitrinele Galateca, un performance work in progress conceput într-o perioadă în care sălile de spectacol din București erau închise. În acest context, „INT. EXT.” a fost construit ca un manifest-declarație, un spectacol de tip guerrillă semnat de Bobi Pricop, Mihai Păcurar, Teona Galgoțiu, Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás.

Patru artiști/performeri – Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás – au fost izolați, timp de două ore pe zi, în patru vitrine ale Galeriei de artă și design Galateca din București. Au observat oamenii și au fost observați. Geamul despărțitor a îmblânzit dorința și teama de apropiere: o invitație originală la reflexie și un dialog despre rolul artistului în contextul pandemiei, într-o perioadă în care orice contact cu publicul devenise mijlocit, cel mai adesea, de un ecran, reprezentat în cadrul performance-ului, simbolic, de geamul vitrinei. Chiar și atunci când întâlnirea era directă, masca obtura parțial comunicarea dintre artist și spectator. Altfel, „INT. EXT.” și-a propus să provoace publicul la o experiență la rândul ei „obturată” – fără sonor -, dar care să dea naștere unui nou tip de percepție a actului artistic. Totodată, vitrina se transforma într-un „spațiu de vânzare”, într-o perioadă în care artiștii au fost obligați la un gen de reconversie de mai multe tipuri. 

 „Ce sens are arta în lumea de acum, modificată fundamental de consecințele generate de pandemie, consecințe care nici măcar nu s-au cristalizat încă? Există o utilitate a artei posibil de dovedit sau cuantificat? Cum poate fi susținută în fața publicului larg importanța recuperării și repunerii pe picioare a spațiilor culturale independente? Dar artiștii, ei cum își argumentează utilitatea, în primul rând față de ei înșiși, și apoi față de lumea din jur? Căutarea răspunsurilor, urgente sau nu, începe într-un spațiu expus și totodată protejat, comunicarea dintre interior și exterior fiind și ea explorată prin contradicții. În mijlocul agitației orașului, geamul despărțitor (fragil și radical în același timp, prin puterea lui de a refuza dialogul familiar), propune un contact spontan, prin care conflictul dintre dorința imensă și anxietatea imensă de a ne apropia unii de alții poate fi, măcar un pic, îmblânzit." – se arată în textul-manifest al performance-ului „INT. EXT.”

Performeri: Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás

„INT. EXT.” este o producție creart/Teatrelli & Galateca

Eveniment susținut de UniCredit Bank & JTI 

Plăcut de Radio Guerrilla