LASĂ-I SĂ MOARĂ PROȘTI / lectură performativă - dezbatere - Teatrelli
LASĂ-I SĂ MOARĂ PROȘTI / lectură performativă - dezbatere
Rezervă

„Lasă-i să moară proști” (concept: Catinca Drăgănescu) își propune să fie o radiografie a măcinărilor identitare și politice ale generației milenialilor din România, o transpunere scenică a felului ȋn care ne-au marcat devenirea personală o serie de evenimente istorice, pornind cu căderea regimului comunist din decembrie 1989. Scindată ȋntre valorile occidentale și mentalitatea estică, ȋntre implicare civică și apatie politică, această generație de tranziție pare a avea ȋncrustată ȋn experiența ei ȋnsăși esența transformărilor sociale apărute ȋn societățile est-europene post-totalitare. Folosind articole din presă, repere culturale, manuale, istorii personale și interviuri filmate, artiștii implicați în proiect prezintă propriul proces de dezvoltare a unei conștiințe socio-politice.

Construit pe formatul unui spectacol-laborator, prima etapă de lucru la instalația performativă „Lasă-i să moară proști” a constat în partea de documentare și scriere a textului dramatic, luând forma unei lecturi performative -dezbatere cu public, alături de regizoarea și dramaturga Catinca Drăgănescu și performerii Nicoleta Lefter, George Albert Costea, Vladimir Purdel, Andrei Raicu, Bogdana Dima. Au fost adresate teme ca raportul cu istoria, relația cu statul, sentimentul de apartenență, identitate națională vs. identitate europeană.

Concept: Catinca Drăgănescu

Performeri: Nicoleta Lefter, George Albert Costea, Vladimir Purdel, Andrei Raicu, Bogdana Dima

Cadru scenografic: Gabi Albu

O producție work in progress creart/TEATRELLI

A doua etapă de lucru, programată în 2023, va consta în montarea finală a acestui spectacol-laborator, creat ȋn cadrul unei instalaţii multimedia care va combina materialul pre-filmat cu proiecţia live din scenă, folosind, totodată, o abordare inspirată de tehnicile de lucru ale companiei She She Pop din Berlin. Spectacolul Catincăi Drăgănescu „Lasă-i să moară proști” deschide, astfel, seria de performance-uri – dezbateri care va reprezenta focusul programului creart/Teatrelli din 2023.

Prima etapă a producției work in progress „Lasă-i să moară proști”: 13 decembrie 2022