NEBUNUL - fragmente - Teatrelli
NEBUNUL - fragmente

Până pe 8 noiembrie, vă invităm pe site-ul Teatrelli să urmăriți fragmente din lectura performativă după „NEBUNUL” de Savatie Baștovoi, prezentată în premieră la UNDERCLOUD 2020, regia și dramatizarea Chris Simion-Mercurian, cu Antoaneta Cojocaru și Ioana Marchidan.

REGIA ȘI DRAMATIZAREA: Chris Simion-Mercurian
DISTRIBUȚIE
: Antoaneta Cojocaru și Ioana Marchidan
SUPORT VIDEO: 
Bogdan Botofei și Alina Calotă
Prezentat în premieră la UNDERCLOUD
O producție Teatrelli

Spectacolul metaforă „NEBUNUL” propune publicului o întâlnire cu romanul omonim al celebrului monah-scriitor Savatie Batșovoi, într-o formă inedită. Romanul este dramatizat de Chris Simion-Mercurian, care semnează și regia spectacolului, propunând o revelare a problemelor actuale ale omenirii prin intermediul discursului unui sfânt – considerat inițial „smintit“. Vorbele acestuia capătă consistență în interpretarea Antoanetei Cojocaru și a Ioanei Marchidan, în timp ce proiecțiile video concepute de Bogdan Botofei și Alina Calotă vin să pună în valoare substratul, profunzimea și mesajul textului.

Fiecare dintre noi are o poveste adâncă și alege să o arate sau nu, să o împărtășească sau să o țină tainică. Nu tot ceea ce nu are logică e nebunie. Poate că ceea ce nu înțelegem la un moment dat, nu suntem pregătiți să înțelegem, poate că nu trebuie să înțelegem, ci doar să trăim și atât. Să nu-i judecăm pe cei pe care nu-i citim, căci uneori noi nu avem capacitatea să le atingem sufletul. În fiecare întâlnire există un sens. Și la un moment dat, când și dacă ești pregătit, acesta se dezvăluie.” – povestește regizoarea Chris Simion-Mercurian despre decizia de a monta acest text.

Publicat în anul 2006, romanul Nebunul de Savatie Baștovoi este distins cu Premiul Consilului Europei la Salonul Internațional de Carte Chișinău. Eseist, poet, romancier și teolog, Savatie Baștovoi este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori contemporani din Republica Moldova.

Înregistrarea este disponibilă pe site-ul Teatrelli, la secțiunea Spectacole online.