Nebunul @Undercloud - Teatrelli
Nebunul @Undercloud

Pe 18 august, de la ora 22:00, în Grădina Muzeului "Grigore Antipa", am prezentat în premieră la UNDERCLOUD - Festival de Teatru Independent de Orice, un spectacol-lectură performativ după „Nebunul” lui Savatie Baștovoi, regia și dramatizarea Chris Simion-Mercurian, cu Antoaneta Cojocaru.

TEXT: Savatie Baștovoi
REGIA ȘI DRAMATIZAREA: Chris Simion-Mercurian
DISTRIBUȚIE: Antoaneta Cojocaru, Ioana Marchidan SUPORT VIDEO: Bogdan Botofei, Alina Calotă COREGRAFIE: Ioana Marchidan LIGHT DESIGN: Ștefan Vasilescu

DURATA: 1h
O producție Teatrelli

„A iubi înseamnă a ierta”, „Diavolul e politic corect”, „Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat” sunt doar câteva din minunile scrise de monahul Savatie Baștovoi. Romanul Nebunul este publicat de călugăr în anul 2006 şi are pe coperta principală desenul “Sfânt dormind”, realizat chiar de ieromonahul Savatie Baştovoi. Desenul înfăţişează un om fără faţă, îmbrăcat într-un veşmânt dintr-o singură bucată, cu mâinile pernă sub cap, dormind ghemuit pe pământul gol. Aşa a schiţat în creion, părintele Savatie, portretul unui sfânt: fără casă, fără pat, fără pernă, dormind sub cerul gol, pe pământul gol. Iar faptul că sfântul nu are nici măcar faţă, este dovada supremă a smereniei acestuia, care nici pe sine nu se vede. Romanul este inspirat din realitățile consemnate în viața Sfântului Simeon, acțiunea se petrece în Emesa (Homs-ul de astăzi), cea mai însemnată cetate a Siriei, în veacul al VI-lea. Personajele sunt călugări, comedianți, prostituate și cerșetori, care împreună oglindesc tabloul societății bizantine de atunci și totodată surprind frământările și căderile dintotdeauna ale sufletului omenesc. Cartea, scrisă aproape ca un scenariu de film, devine punctul de pornire al spectacolului performance cu Antoaneta Cojocaru, în dramatizarea și regia lui Chris Simion - Mercurian, coregrafie și performance – Ioana Marchidan, cu suport video semnat de Bogdan Botofei. O producție TEATRELLI.

Împăratul este mintea, iar supușii sunt simțurile omului. Fericit este omul a cărui minte stăpânește peste simțurile sale și le face să lucreze numai ceea ce este bine și folositor. Cu adevărat un astfel de om este mai fericit decât un împărat care domnește peste lumea întreagă, dar peste simțurile sale nu este stăpân. (citat din „Nebunul”)