SHE SHE POP - Introduction & Artist Talk - Teatrelli
SHE SHE POP - Introduction & Artist Talk
Rezervă

Self-Instructions: The Self And the Collective on Stage

26.04.2023, ora 19:00
Pavilion 32 - Goethe-Institut București (Calea Dorobanților 32)

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.
În limba engleză, fără traducere.

She She Pop este un colectiv de performance din Berlin. De-a lungul celor 30 de ani de colaborare, grupul a provocat constant formele de estetică teatrală deja consacrate și ierarhiile tradiționale în procesul de lucru la o producție de teatru. În cadrul artist talk-ului, două dintre membrele fondatoare ale grupului - Johanna Freiburg și Ilia Papatheodorou – vor împărtăși din tehnicile de lucru ale colectivului. Folosirea materialelor autobiografice în cadrul producțiilor colective a devenit un element indispensabil în practica artistică a She She Pop. Mai mult decât un scop în sine, autobiografia este în primul rând o metodă de lucru. Tehnici precum autoinstruirea, fragmentarea și elaborarea conceptuală a unor reguli sunt practici esențiale în cadrul repetițiilor și elemente cheie ale esteticii grupului. Cu această ocazie, vor fi prezentate câteva dintre metodele de lucru ale colectivului, precum și exemple ale performance-urilor dezvoltate de She She Pop prin folosirea de instrumente și tehnici inovatoare bazate pe sarcini de lucru (tasked-based performance art).

***

Pornind de la metoda de lucru cu materiale autobiografice, cele două membre fondatoare She She Pop vor susține și un workshop cu echipa artistică a producției work in progress creart/TEATRELLI „Lasă-i să moară proști” (concept: Catinca Drăgănescu). Construită pe formatul unui spectacol-laborator, producția își propune să fie o radiografie a măcinărilor identitare și politice ale generației milenialilor din România, scindată ȋntre valorile occidentale și mentalitatea estică. Premiera spectacolului este programată la Teatrelli anul acesta, în luna iunie.

***

Colectivul feminist de performance She She Pop  a luat naștere în anii `90, în cadrul Institutului de Studii Teatrale Aplicate al Universității „Justus-Liebig“ din Giessen.

Grupul are un profil estetic și ideologic specific: producțiile lor sunt dezvoltate la nivel colectiv. Acest mod de abordare a unui spectacol pune, totodată, accentul asupra responsabilității artistice a fiecărui performer în parte. Membrii She She Pop sunt autori, dramaturgi și performeri ai montărilor pe care le propun. She She Pop practică o formă de teatru care se bazează pe experiment. Producțiile lor explorează limitele sociale ale comunicării și depășirea acestora - în termeni specifici și artistici - în spațiul protector al artei. Teatrul este transformat astfel într-un loc al comunicării utopice, în care publicului i se oferă adesea un rol special: cele mai multe producții She She Pop iau forma unor experimente sau demonstrații ale unor ipoteze care - în absența unor martori - nu ar fi valabile.

De-a lungul timpului, colectivul She She Pop s-a bucurat de importante premii și nominalizări la nivel mondial: câștigător al Theaterpreis Berlin 2019 (Stiftung Preussische Seehandlung), nominalizat la Europe Theatre Prize 2017 (categoria "Realități teatrale”), câștigător al premiului George Tabori 2015 acordat de Fonds Darstellender Künste (Fondul pentru Artele Spectacolului), invitat la Bienala de teatru Impulse 2013 și la World Stage 2013 în Toronto, câștigător al premiului "Best Theatre of 2012 Award - Foreign Category" acordat de National Theatre Association of Korea și multe altele. 

Colectivul She She Pop este format în prezent de Sebastian Bark, Johanna Freiburg, Lisa Lucassen, Mieke Matzke, Ilia Papatheodorou, Berit Stumpf și Elke Weber.