Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 18 - Teatrelli
Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 18
Rezervă

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din spectacolul „Faust” (regia: Silviu Purcărete), o producție a Teatrului Național Radu Stanca Sibiu.

Mihaela Tulea: „Nu știu să descriu în cuvinte ce trăiri îmi provoacă acest spectacol. Nu știu ce aș putea să scriu și să nu se mai fi scris deja. Cineva spunea că ‚Faust’ nu e teatru, e pur și simplu DOAR TRĂIRE. Nu-s critic, sunt doar un simplu spectator, dar cred cu tărie că magia care se petrece la Sibiu va face ca ‚Faust’ să rămână în istoria teatrului internațional, se va preda în manualele de profil, va fi un reper important pentru generații de regizori și actori. Silviu Purcărete este magistral. Lumile pe care le creează sunt extraordinare, reușește cu brio să stârnească furtuni, să comprime timpul și să-i rescrie traseul, să te înspăimânte cu fragilitatea graniței dintre Rai și Iad. Catharsis este ceea ce se întâmplă într-o hală industrială dezafectată din mărginimile Sibiului, preț de două ceasuri. Totul începe simplu: cu un râs isteric, cu un demon în straie albe care apucă straşnic cortina şi o smulge din încheieturi. Impactul cu Faust este zdrobitor. Spectatorul pătrunde în cele trei dimensiuni: Cerul, Pământul şi Infernul și îi este martor lui Faust în toată călătoria sa, de la pactul acestuia cu Diavolul, la noaptea Valpurgiei și ridicarea sa la Cer. Decorurile lui Helmut Stürmer sunt fabuloase, producția excelând și la acest capitol.  Coloană sonoră semnată de Vasile Şirli însoțește și completează toată această ‚nebunie’, accentuând dramatismul scenelor. Momentul confruntării lui Faust cu Mefisto este preferatul meu. Ofelia Popii este in-cre-di-bi-lă, de-o versatilitate fenomenală, iar Miklós Bács trăiește și respiră parcă Faust.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.