Mădălina Pavăl: GAZDA te face să asculți muzica altfel - Teatrelli

Mădălina Pavăl: GAZDA te face să asculți muzica altfel

Muzica voastră are ceva extrem de familiar, de care simți că aparții, deși pare venită din altă lume. Unde și când v-ați găsit și cum ați știut că trebuie să vă însoțiți pe această cale?

Am pornit fix pe acest "familiar" comun al nostru. Avem experiențe asemănătoare din copilărie, am crescut cu valori similare, iar sunetul "venit din altă lume" este doar  forma în care  transmitem aceste trăiri oamenilor - nouă, în primul rând, și celor  care ne ascultă. Ne este foarte drag să facem ceea ce simțim cu adevărat, iar în jurul nostru, în jurul acestei chemări, s-au adunat organic doar muzicieni "simțitori". Ceea ce suntem acum și muzica pe care o cântăm este rezultatul acestui lanț de experiențe. Și Gazda e o experiență. 

Cum s-a născut Gazda? Cum v-ați imaginat această întâlnire?

Făcând parte dintr-un grup mare, am fost, pe rând, gazde unii pentru ceilalți. Este un anume fel de prietenie care ține de un loc, de un spațiu. Aici, de exemplu acasă, ai timp pentru povești, ai timp de liniște și de apropiere, iar locul contribuie mult la asta. 

Noi am fost in ultimii ani prin diverse locuri în provincie unde, fiind în grupuri mici adunate în sufragerii elegante sau șure rustice, am simțit un alt fel de apropiere între oameni prin poveștile lor. Spectacolul Gazda își propune să aducă această stare în cotidian, în spațiile urbane și în viața noastră derulată în viteză.  

Ce vom asculta pe 31 ianuarie și 1 februarie? Ne veți surprinde doar cu piese noi sau ne vom bucura și de cântece pe care le știm deja?

Sunt cântece noi și vechi. Totul e nou, Gazda e ceva nou. Am pregătit o seară care vă va face să ascultați muzica altfel.  Va fi mai mult decât o derulare de piese vechi sau noi. Am construit  o experiență în care toate versurile sunt “mai acasă”. Ne ajută mult spațiul, la Teatrelli am reușit să dam liber tuturor ideilor.

Cât a durat și cum a arătat procesul de creație din spatele acestui proiect?

Am pornit de la ceea ce am trăit de atâtea ori în studio sau pe unde ne-a mai prins procesul creației. Pornind de la asta am construit scenografia și luminile. Cu alte cuvinte am descoperit o nouă emoție pentru acest soundtrack. Cea mai frumoasă etapă e punerea în practică, construcția, traducerea în spectacol  a ceea ce credem noi că a stat la începuturile muzicii noastre chiar mult înainte să ne cunoaștem. E ca și cum te uiți in ochii Inspirației. 

Cine sunt ceilalți 10 artiști pe care vom avea ocazia să-i ascultăm umăr lângă umăr în sala de spectacol?

Sunt oameii pe care i-ați mai văzut pe scena cu noi dar și invitați. Sunt oameni cu care noi am colaborat în ultimii ani, am stabilit o legătură, avem o dinamică muzicală dar și personală. Suntem prieteni și veți fi cu toții printre prieteni. 

Veți transforma sala Teatrelli într-o sufragerie. De ce ați ales acest spațiu și cine va realiza scenografia spectacolului?

Ne-am dorit un cadru intim, diferit de scenele de club sau cele din festivalurile mari. Într-o sufragerie nu mai ai bariera dintre public și artist. Ni s-a părut important să putem crea un cadru în care oamenii  să simtă la propriu vibrația instrumentelor. Sala de la Teatrelli a mai  pus  în scenă spectacole care te fac să simți asta și publicul Teatrelli este obișnuit  cu experiențe neconvenționale.  Alina Petrovschi  este scenografa care întregește vizual povestea noastră alături de Alin Popa (light design). Așa cum am zis mai sus, procesul creativ este foarte prețios atunci când îl faci împreună cu oameni faini.

Unde și când vor mai putea asculta fanii voștri muzica pe care urmează să ne-o prezentați pe 31 ianuarie și 1 februarie?

Vrem să fie trăită pe viu, în incintă, acolo e tabloul întreg. Muzica din Gazda este creata de Alexei special pentru a fi parte din această expoziție. 

Înapoi