Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu - Teatrelli
Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu

DINCOLO DE TEATRU, LA SFÂRȘIT DE VARĂ

Ediția specială LIVE a Anotimpurilor dialogului despre Teatru cu Octavian Saiu a propus publicului trei evenimente extraordinare pe o temă pe cât de rar abordată, pe atât de stringentă - valențele durerii în plan artistic, dar și social:

▪️ Intâlnire cu actrița și regizoarea ALINA ȘERBAN, multi-premiată la nivel internațional;

▪️ Prezentarea, în premieră, a documentarului realizat de Iustin Șurpănelu pe marginea performance-ului work in progress „INT.EXT” semnat de Bobi Pricop, Mihai Păcurar, Teona Galgoțiu, Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás (o producție creart/Teatrelli & Galateca). Invitată: poeta și regizoarea Teona Galgoțiu, autoarea poemelor urbane care au stat la baza „INT.EXT” - un performance colectiv despre consecințele și experiențele dureroase ale pandemiei cu precădere pentru zona artistică independentă;

▪️ Lansarea celui mai recent volum semnat de OCTAVIAN SAIU – „DUREREA. DINCOLO DE TEATRU”, apărut în Colecția Yorick a Editurii Nemira.

„Pentru teatru, durerea rămâne proba de foc. Nimic – în plan estetic, moral, filosofic – nu îl pune mai greu la încercare. Nici frumosul, nici grotescul, nici binele, nici răul, nici adevărul sau minciuna. Suferința fizică și durerea sufletească împing teatrul până la limitele reprezentării, fiindcă îi impun ceva absolut autentic, dincolo de efecte și mai presus de aparențe. În fața durerii, instrumentele limbajului scenic devin dintr-o dată neputincioase, incapabile să îi comunice realitatea pură. Și, atunci, ceva miraculos se poate întâmpla. Ceva ce apropie teatrul de alte lumi, de la muzică la performance art, de la pictură la film și fotografie, fără a-l îndepărta de vocația lui cea mai profundă, aceea de a fi oglinda vieții și a condiției umane.

Despre durere, despre suferință individuală și colectivă, cu tot ceea ce înseamnă expresia ei întruchipata de un artist, va fi vorba într-o ediție specială a Anotimpurilor dialoguluide la Teatrelli. Invitată va fi Alina Șerban, creatoarea unor opere despre durere aplaudate la mari evenimente culturale ale lumii. Tot atunci, va avea loc premiera documentarului dedicat unei producții care are ca subiect pandemia și consecințele ei atât de dureroase pentru zona artistică independentă: „INT.EXT”. Va vorbi despre proiect Teona Galgotiu, autoarea poemelor urbane care au stat la baza acestui experiment performativ realizat în vitrinele Galeriei Galateca.

În ultima seară de vară, în aer liber, sunteți invitați la o întâlnire de taină despre cel mai dificil și totodată cel mai fierbinte subiect al prezentului: durerea.” - Octavian Saiu

------

Despre Octavian Saiu 

Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la Teatrelli, intitualtă Anotimpurile dialogului despre teatru, este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 12 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. Anul acesta, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”. 

------

„INT. EXT.” este o producție creart/Teatrelli & Galateca - Susținută de UniCredit Bank & JTI și plăcută de Radio Guerrilla.