Toamna fără teatru: despre prezentul și viitorul artelor spectacolului - Teatrelli
Toamna fără teatru: despre prezentul și viitorul artelor spectacolului
Rezerva

„Ce se întâmplă cu teatrul? Ce se va întâmpla cu el după ce urgia de acum va trece, atunci când va trece? Cât mai putem rezista – împreună și separat – unei crize care ne-a dat peste cap modul de a fi, nu doar programul de lucru sau planurile pentru un spectacol, o stagiune, un festival? Neliniști fără răspuns ori cu prea multe răspunsuri, astfel de întrebări ne bântuie pe toți cei legați de arta scenei într-o ipostază sau alta. Avem nevoie de ele, iar obligația morală a fiecăruia e să nu încetăm să ni le adresăm, într-o perioadă când existența noastră și a teatrului pe care îl iubim este amenințată din toate direcțiile.

Asemenea gânduri sunt argumente imperative pentru o ediție specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru. O ediție ai cărei invitați au încercat să răspundă întrebărilor de mai sus și altora, la fel de urgente, despre prezentul și viitorul artelor spectacolului. Cine sunt acești invitați? Liderii celor mai vechi și mai prestigioase structuri ale practicienilor lumii teatrale: Institutul Internațional de Teatru (ITI – UNESCO), Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret (ASSITEJ), Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru (OISTAT) și Uniunea Internațională a Marionetelor (UNIMA). Așadar, sunteți așteptați la o dezbatere pe teme acute cu Tobias Biancone (Director General ITI-UNESCO), Yvette Hardie (Președinte ASSITEJ), Bert Determann (Președinte OISTAT) și Dadi Pudumjee (Președinte UNIMA).

Despre supraviețuirea și misiunea teatrului, despre condiția actuală a celor care cred în el, despre artiști de peste tot și spectatori de toate vârstele la o ediție de toamnă nostalgică a Dialogurilor noastre de fiecare anotimp.” - Octavian Saiu

Este pentru prima oară când liderii celor mai vechi și mai prestigioase structuri ale practicienilor lumii teatrale s-au întâlnit pentru a discuta despre situația artelor spectacolului, în contextul crizei generate de actuala pandemie.

Dialogul a fost difuzat în premieră pe pagina de Facebook Teatrelli, în data de 12 noiembrie, ora 19.00 și a avut loc în limba engleză, fără traducere. Din data de 13 noiembrie, dezbaterea este disponibilă și pe site-ul Teatrelli, precum și pe canalele Vimeo și Youtube Teatrelli, cu subtitrare în limba română.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 11 volumele despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.

Anul acesta, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”.