DUAL - un performance despre prietenie - Teatrelli
DUAL - un performance despre prietenie
Bilete

Concept: Leta Popescu și Bogdan Spătaru

Performeri: George Albert Costea,  Mihaela Velicu, Vlad Udrescu

Regizoarea Leta Popescu, una dintre cele mai originale, avangardiste și relevante voci ale scenei actuale de teatru din România, nominalizată, printre altele, anul acesta la premiul UNITER pentru cea mai bună regie, cu două spectacole selectate în ediția curentă a Festivalului Național de Teatru, încheie în luna noiembrie seria de performance-uri work in progress Teatrelli din acest an.

„DUAL, un performance despre prietenie” se află la intersecția între teatru-dans, teatru non-verbal și teatru de obiect, cu o poveste pretext pentru căutările artiștilor: trei prieteni foarte buni se întâlnesc să gătească împreună un desert. Ceea ce este, aparent, senin și natural, începe să pulseze pe dedesubt. Artiștii traduc prin interacțiunea cu obiectele unei bucătării stările opuse prieteniei. Ce se întâmplă când dispare încrederea? Apare îndoiala. Ce se întâmplă când dispare siguranța? Apare frica.

DUAL este o invitație la a privi prietenia dincolo de clișeu și, totodată, o formă de căutare a mijloacelor de expresie artistică. 

Puncte de pornire și inspirație au fost pentru Leta Popescu și Bogdan Spătaru, cei care semnează conceptul performance-ului, Erwin Wurm și Csilla Klenyánszki, artiști conceptuali - dar cu umor - care analizează cotidianul prin sculpturi umane de un echilibru fragil. „Și pentru că am ales să vorbim despre prietenie ca despre ceva fragil, lucrurile s-au legat cu acești doi artiști care lucrează cu tensiunea obiectelor în spațiu (obiecte casnice de cele mai multe ori), cu echilibrul. Noi am ales să ne uităm la prietenie ca la ceva dual, nu doar ca la ceva perfect, indestructibil.” Leta Popescu și Bogdan Spătaru.

Cele trei reprezentații din 22, 23 si 25 noiembrie sunt rezultatul primei etape de lucru la acest la acest performance work in progress despre prietenie. Cea de-a doua etapă a montării este programată în 2022.

O producție work in progress creart / Teatrelli

Durata: 70 de minute

În extensia producției work in progress Teatrelli, Galeria creart va găzdui instalația DUAL, semnată de Bogdan Spătaru, în care artistul urmărește tensiunile și contrastele care reies din întâlnirea materialelor - punctul de legătură cu tensiunea corpurilor în spațiu la întâlnirea cu obiectele din DUAL - performance-ul despre prietenie.  Toate cele trei materiale principale folosite în instalație (bitum, ulei mineral, polistiren) provin din aceeași substanță de bază - din petrol - substanță naturală. Uleiul, la întâlnirea cu apa, formează o peliculă care refractă lumina în diverse culori ale spectrului cromatic. Aici apare și tensiunea: petele de culoare te atrag vizual, însă ele sunt rezultatul unui deșeu.