Recomandările Antoanetei Cojocaru - Teatrelli

Recomandările Antoanetei Cojocaru

Cele mai frumoase filme văzute în perioada aceasta...

„La strada" și „Nopțile Cabiriei" de Fellini, „Persona" de Ingmar Bergman, ca și orice film de Tarkovski. :) Sunt potrivite acum pentru valoarea lor indiscutabilă, pentru subiecte, direcția artistică și actorii de excepție. Dar m-a interesat și serialul Netflix „Unorthodox", am descoperit filmul „Perfect Sense" (foarte puternic și exact despre o pandemie) sau minunatul documentar „Regele care l-a păcălit pe Hitler".

Cele mai frumoase spectacole și programe online...

În ceea ce privește teatrul, urmăresc mult programele Comediei Franceze din Paris, cele mai bogate programe dedicate acestei perioade, după părerea mea, conțin interviuri sincere și ample ale artiștilor de acolo, scrisori rare între autori, turnee, discuții, precum și spectacole valoroase. Apoi urmăresc spectacolele de la Schaubühne Berlin, valoroase contemporan și filmate extraordinar, arhiva de spectacole importante de la Teatrul Bulandra, teatrul de care sunt legată activ de 10 ani și care are în acest moment un program coerent și necesar, după părerea mea. Dar m-am bucurat să văd și spectacole-cult,  precum " La țigănci" la Teatrul Odeon, spectacolul domnului Hausvater pe care eram prea mică să îl văd la vremea respectivă, sau să revăd minunații actori din "joi.megaJoy". Și închei cu bucuria conferinței de Ziua Dansului de la Teatrelli: o șansă rară de a urmări atâtea personalități importante laolaltă. 

Cele mai frumoase spectacole de operă și dans...

Am descoperit spectacole de operă pe care nu le știam, precum „Hamlet" sau „Fiica regimentului" de la Covent Garden, cu minunata Natalie Dessay, o actriță ascunsă într-o cântăreață.

În ceea ce privește dansul, în continuare recomand în primul rând „Giselle", spectacolul lui Akram Khan, construit pentru trupa English National Ballet, unul dintre cele mai puternice spectacole actuale, din punctul meu de vedere.

Cel mai bun... program de antrenament / menținere în formă

Pentru mișcare, am încercat să fac studii cu Tamara Rojo, directoarea de la English National Ballet sau cu Akram Khan....sau măcar să-i privesc și să mă bucur de ei. :)

Cele mai bune cărți citite...

„Ciuma" lui Camus și „Fahrenheit 451" de Ray Bradbury, două cărți pe care le-am tot evitat, deoarece mă speriau titlurile, dar bineînțeles că mă înșelam. :) M-au impresionat stilul și dimensiunea subiectelor.


Cele mai captivante tururi virtuale...

Aș recomanda oricând muzeele Versailles și Louvre, pentru cantitatea de frumos pe metru pătrat. :)

Cele mai speciale momente și descoperiri din această perioadă...

Cel mai emoționant moment pe care l-am trăit în această perioadă a fost în noaptea de Înviere, când am ieșit pe balcon la miezul nopții, cu lumină, alături de foarte mulți vecini. Cineva a scos boxele afară și se auzeau tare clopotele bisericilor. Am cântat cu toții „Hristos a înviat!", iar la final nimeni nu a intrat în casă, ci ne-am așteptat unii pe alții. A fost un moment foarte înălțător pe care nu-l voi uita prea curând.

Ce am primit în dar în această perioadă a fost reconectarea reală cu familia, chiar în pofida distanței, atenția și candoarea prietenilor, descoperirea unor persoane cu care am empatizat, deși doar online, dar abia aștept să le întâlnesc, o așezare și o înțelegere a trecutului, o adaptabilitate și o reformulare a meseriei mele, precum și speranța unui nou început, mai pur poate. 

Cele mai frumoase imagini vii au fost de Paști, pe malul Dâmboviței, unde era plin de oamenii din zonă: stăteau doar la soare, liniștiți, cum nu îi mai văzusem vreodată... și acum câteva zile, pe peluza din fața Ateneului, mulți copii cu bicicletele, foarte veseli.

Cea mai gustoasă mâncare...

Am făcut (și nu credeam!) spumă de căpșuni, desertul preferat al copilăriei mele. 

Pe Antoaneta Cojocaru o puteți vedea în spectacolul Teatrelli „Oxygen”. De asemenea, o puteți urmări online, pe pagina de Facebook Teatrelli și pe canalul Vimeo, în seria de lecturi Teatrelli online din literatură română contemporană.

Înapoi