Prezențe internaționale Archives - Teatrelli

ZEBRA 2.0

Pe 1 iunie, Teatrelli găzduiește spectacolul „Zebra 2.0” de Saviana Stănescu, în regia lui Jeremy Goren, o producție AnomalousCo & Wistaria Project (SUA).

Un spectacol multimedia care ridică întrebări despre inteligența artificială, umanitate, imigrare, apartenență și conștiință, în centrul căruia se află povestea fermecător de amuzantă a prieteniei ciudate dintre o inteligență artificială și Zina – o femeie imigrantă care face curățenie în laboratorul în care AI-ul „trăiește”.

Spectacolul urmărește cursul relației lor de-a lungul a 50 de nopți, pe măsură ce Al-ul și Zina învață unul de la celălalt și se schimbă reciproc, într-un dialog sincer despre limbaj, iubire, natura existenței, modul în care oamenii se tratează unii pe ceilalți și cum doi inadaptați își pot găsi împlinirea în această lume nebună. Pe măsură ce povestea se îndreaptă spre punctul culminant, personajele sunt treptat – și fizic – subsumate unui film de comedie romantică, proiectat în spațiul de joc, unde se întâlnesc în sfârșit „In Real Life”. (Sau poate că nu?!)

La finalul spectacolului, publicul este invitat la o discuție alături de dramaturga Saviana Stănescu și echipa artistică, moderată de criticul de teatru Oana Cristea Grigorescu.

Regie: Jeremy Goren

Performeri: Timothy Edward Craig („AI”) și Salomé Egas („Zina”) 

Design media și operare live pentru „AI”: John Jannone

Video design și imagine: Michi Zaya + Renee Willoughby

Muzică / Sound design: Ras Badejo

Design materiale promovare: Diana Zhdanova și Zofia Bartos

O producție AnomalousCo – Jeremy Goren, Kathryn Syssoyeva, Diana Zhdanova 

Co-producător: Wistaria Project

Durata: 90 min.

Spectacolul va avea loc în limba engleză.

—-

Saviana Stănescu este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, obținând premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play („Waxing West” la Teatrul La MaMa) sau includerea în Indie Theatre Hall of Fame. Piesele sale au fost publicate de edituri americane prestigioase precum Samuel French, Smith&Kraus, Applause, NoPassport, ca urmare a unor producții de succes: „Aliens With Extraordinary Skills” (WP Theatre, New York; Teatro La Capilla, Mexico City; Teatrul Odeon), „Ants” (New Jersey Rep), „For A Barbarian Woman” (Fordham/EST), „Lenin’s Shoe” (The Lark), „White Embers” (Theatre Row, New York; Dramalabbet, Stockholm; premiul OOB NYC), „Useless/Organic” (Queens Theatre, TNB), „Toys” (Hudson Theatre LA, Avignon Festival, 59E59 NYC), „Hurt” (Manhattan Repertory Theatre), „What Happens Nex”, „e-Motion” (Cherry Arts), Zebra 2.0 (New Ohio) etc.

În România, piesele sale au fost montate la Teatrul Odeon („Clown Visa”,  Kilometrul Zero – The Revolution Project) și la Teatrul Național București („Organic”). Piesa Savianei „Apocalipsa Gonflabilă”, a câștigat premiul UNITER pentru Cea mai Bună Piesă a Anului în 2000. 

În prezent, Saviana Stănescu este profesoară universitară de scriere dramatică și teatru contemporan la Ithaca College, după ce a predat 8 ani la New York University – Tisch School of the Arts, Columbia University, Fordham University, Strasberg Institute for Theatre&Film, Primary Stages – Einhorn School of Performing Arts (ESPA), Lark Transylvania Playwriting Camp, Centro Cultural Helénico – Mexico City, etc. 

Jeremy Goren este performer, regizor și producător în zona teatrului devised (creații colective) cu accent pe spectacole experimentale, cu tematică socială. A regizat și produs zeci de spectacole, printre care „You Will Make A Difference” („Avant-garde yet deeply felt” – Flavorpill), „Wistaria” („Best of the Capital Fringe” – D. C. Metro Theater Arts), „Sonnet Remix” (împreună cu muzicianul Teerapat Parnmongkol), „Mosh-Pit Daisies” care a avut premiera în cadrul „WP’s Feast Your Famine: a watch-and-play” – un festival de artă și activism creat de Wistaria Project. A lucrat timp de unsprezece ani la Terra Incognita Theatre ca actor, director general și ucenic al directorului artistic Polina Klimovitskaya. În 2015, a obținut un masterat în Artele Spectacolului și Arte Media Interactive de la Brooklyn College.

Jeremy lucrează, de asemenea, cu tinerii, formează actori de toate vârstele și publică constant articole în limba engleză și spaniolă, în principal despre teatru, film și imigrație. 

John Jannone este compozitor, producător de film, regizor de animație și artist video. Proiectele sale sunt în zona artelor spectacolului, muzici improvizate, design interactiv, efecte vizuale și physical computing. Este membru senior al facultății de la Brooklyn College și a predat la Universitatea din Osaka, Hunter College, Pratt Institute și Rensselaer Polytechnic Institute. La Brooklyn College a creat programul M.F.A. în Performance and Interactive Media Arts (PIMA), pe care l-a condus timp de peste un deceniu.

Extinction Room (Hopeless.) – Sergiu Matis (de/ro)

Performance-ul va avea loc în engleză, fără traducere.

Extinction Room (Hopeless.) este o instalație audio performativă, alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție. 

Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie). Ascultând chemările, cântecele și strigătul plângător al păsărilor, spectatorii vor fi introduși de către cei trei performeri – Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent – în universul și istoria acestor specii. Narațiunile despre dispariția lor, bazate pe date științifice, se întrepătrund cu mituri și legende. Cântece și dansuri tradiționale sunt readuse în memoria și atenția publicului, performerii ghidând spectatorii prin această experiență traumatizantă a dispariției, cu o puternică încărcătură emoțională.

Instalația performativă explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă.

Înregistrările cu sunetele speciilor de păsări dispărute sau pe cale de dispariție au fost colectate de-a lungul mai multor decenii de  către Biblioteca Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și de Fundația Xeno-canto, fiind incluse în spectacol prin amabilitatea celor două instituții, într-o formă editată audio și alterată sonic de AGF.

După o primă reprezentație în august 2019, la Radialsystem, în Berlin, instalația a avut premiera oficială în cadrul eXplore festival #14, la București, în septembrie 2019. Ulterior a fost prezentată în cadrul unor importante festivaluri din Europa, dintre care: Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Europalia Arts Festival (Bozar, Buxelles), Tanznacht Berlin (Uferstudios), Artdanthé Festival (Vanves), ImPulsTanz (Viena), DansFabrik (Brest), Bazaar Festival (Praga), Impulse Theater Festival (Mülheim), Latitudes Contemporaines (Lille), Claiming Common Spaces IV (PACT Zollverein, Essen), sau Feminist Futures Festival (SZENE, Salzburg).

Anul acesta, la București, performance-ul Extinction Room (Hopeless.) este prezentat ca urmare a unui parteneriat între Goethe-Institut și creart/Teatrelli, în cadrul unui turneu la Sofia (Festivalul Internațional de Dans Contemporan și Performance ANTISTATIC) și București (Teatrelli), realizat cu sprijinul Goethe-Institut.

Durata: 105 minute

Concept, coregrafie: Sergiu Matis

Coregrafi colaboratori: Martin Hansen, Manon Parent

Performeri: Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent

Instalație audio și muzică originală: AGF aka Antye Greie

Text: Philip Ingman, Sergiu Matis, Mila Pavićević

Cercetare specii păsări: Philip Ingman

Dramaturgie: Mila Pavićević

Sound design: Martin Lutz

Production management: 4Culture Association
Distribuție: Danila–Freitag, Agentur für Performative Künste

Co-produs de: 4Culture Association și WASP Studios

Cu sprijinul: apap – FEMINIST FUTURES – un proiect co-finanțat de programul Europa Creativă a Uniunii Europene și ICI-CCN Montpellier – Occitanie ca parte a Life Long Burning (LLB) – Towards a Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, sprijinit de programul Europa Creativă a Uniunii Europene.

Foto credits: Vojtěch Brtnický

Ziya Azazi: Performative Lecture ”Dervish in Progress”

Renumitul coregraf Ziya Azazi a revenit la București cu spectacolul ”Dervish in Progress”, pe care l-a prezentat de această dată sub forma de performative lecture, reunind, astfel, atât partea de spectacol/performance, cât și o componentă explicativă, în care va dezvălui o parte din secretele și conceptele care stau la baza creării acestui spectacol. 

Evenimentul s-a desfășurat în limba engleză, adresându-se atât dansatorilor profesioniști, coregrafilor sau actorilor, cât și publicului larg, pasionat de dansul contemporan. 

”Dervish in Progress” a avut premiera în 2004, la Barcelona, bucurându-se de atunci de peste 200 de reprezentații pe importante scene și în importante festivaluri din întreaga lume. 

Practicile de dans ale lui Ziya Azazi se bazează, într-o importantă măsură, pe mișcări rapide de rotație și repetiție, fiind rezultatul cercetărilor sale aprofundate – din perspectivă artistică, conceptuală și personală – asupra dansului tradițional al dervișilor. Astfel, ”Dervish in Progress” este – din viziune contemporană –  expresia momentului în care dervișul începe să se bucure cu adevărat de realizările dobândite de-a lungul drumului său inițiatic, iar mișcările de rotație și repetiția extatică duc la transă, ajungând la acea formă spectaculoasă a dansului.

Dervish in Progress: https://www.youtube.com/watch?v=28lWyVV5f_4

Despre Ziya Azazi

Ziya Azazi s-a născut în 1969 în Antakya (Turcia), iar din 1994 s-a stabilit în Viena. În 1999 a primit o bursă danceWEB, fiind, totodată, desemnat de către Ballet International Magazine drept „cel mai remarcabil dansator al anului în Austria”. 

Între 2000 și 2002 a colaborat cu Wiener Volksoper (Austria), Theaterhaus Stuttgart (Germania) și Grand Théatre de Genéve (Elveția). În 2004 a lucrat cu Jan Fabre/Troubleyn, iar între 2005 și 2007 a făcut parte din proiectul „d’Orient” al Compagnie Thor.  De asemenea, a colaborat cu numeroși artiși  de renume, precum: Cem Ertekin, Aydin Teker, Sebastian Prantl, Philippe Arlaud, Anne-Marie Gros, Ismael Ivo, Marcia Haydee, Yoshi Oida sau Thierry Smits. Printre festivalurile la care a participat se numără: Liteside, Amsterdam; Danse en Ville, Bruxelles-Luxemburg; KIT, Copenhaga; Polyzentral, Hamburg; I-DANS Solists, Istanbul; Les Eclats Choreographiques, Niort; Bienala de Dans de la Veneția.

Totodată, din 1999 a creat propriile sale spectacole coregrafice, care au făcut înconjurul lumii: “Dervish in Progress” (2004 / Barcelona), “’Azab” (2005 / Sao Paulo),“Icons” (2007 / Grenoble) – în colaborare cu muzicianul Serge Adam (FR), solo-ul “Ember” (2010 / Valladolid), ”Energy” (2012 / Toulon), ”Bolero” (2014) sau ”Kismet (2018, Portimao).

Pe lângă performance-uri, Ziya Azazi a susținut numeroase workshop-uri în întreaga lume, împărtășindu-și experiența și cunoștințele cu publicul în spații academice și non-academice.

Ziya Azazi & Claudio Bettinelli: Performative Lecture ”Kismet”

Coregraful și dansatorul Ziya Azazi, alături de compozitorul și performerul Claudio Bettinelli au prezentat, în premieră la Teatrelli, spectacolul Kismet sub forma de performative lecture, reunind astfel atât partea de performance, cât și o importantă componentă explicativă despre cum au construit spectacolul. 

Evenimentul s-a desfășurat în limba engleză, adresându-se atât oamenilor de teatru din zona dansului, a teatrului-dans și a muzicii, cât și publicului larg, pasionat de spectacolul de teatru și dans contemporan. 

Kismet a avut premiera la Portimao (Portugalia), în mai 2018. În construirea spectacolului, care pornește de la Bolero-ul lui Ravel, Ziya Azazi și Claudio Bettinelli au încercat să dea naștere unui dialog experimental între corp, mișcare și sunet, folosind o paleta largă de medii: de la echipamente primitive până la procesoare digitale de sunet de ultimă generație.

Inspirat de abordarea coregrafică minimalistă a lui Maurice Béjart, atunci când a pus în scenă Bolero-ul lui Ravel, Ziya Azazi aduce în ”Kismet” propriul său vocabular coregrafic, încercând, totodată, să contribuie la crearea unui nou limbaj – un limbaj în care deconstrucția muzicii se realizează în corespondență cu mișcările corpului. 

Kismet: https://www.youtube.com/watch?v=PuqdeOKG3zo

Despre Ziya Azazi

Ziya Azazi s-a născut în 1969 în Antakya (Turcia), iar din 1994 s-a stabilit în Viena. În 1999 a primit o bursă danceWEB, fiind, totodată, desemnat de către Ballet International Magazine drept „cel mai remarcabil dansator al anului în Austria”. 

Între 2000 și 2002 a colaborat cu Wiener Volksoper (Austria), Theaterhaus Stuttgart (Germania) și Grand Théatre de Genéve (Elveția). În 2004 a lucrat cu Jan Fabre/Troubleyn, iar între 2005 și 2007 a făcut parte din proiectul „d’Orient” al Compagnie Thor.  De asemenea, a colaborat cu numeroși artiși  de renume, precum: Cem Ertekin, Aydin Teker, Sebastian Prantl, Philippe Arlaud, Anne-Marie Gros, Ismael Ivo, Marcia Haydee, Yoshi Oida sau Thierry Smits. Printre festivalurile la care a participat se numără: Liteside, Amsterdam; Danse en Ville, Bruxelles-Luxemburg; KIT, Copenhaga; Polyzentral, Hamburg; I-DANS Solists, Istanbul; Les Eclats Choreographiques, Niort; Bienala de Dans de la Veneția.

Totodată, din 1999 a creat propriile sale spectacole coregrafice, care au făcut înconjurul lumii: “Dervish in Progress” (2004 / Barcelona), “’Azab” (2005 / Sao Paulo),“Icons” (2007 / Grenoble) – în colaborare cu muzicianul Serge Adam (FR), solo-ul “Ember” (2010 / Valladolid), ”Energy” (2012 / Toulon), ”Bolero” (2014) sau ”Kismet (2018, Portimao).

Pe lângă performance-uri, Ziya Azazi a susținut numeroase workshop-uri în întreaga lume, împărtășindu-și experiența și cunoștințele cu publicul în spații academice și non-academice.

Despre Claudio Bettinelli

Claudio Bettinelli abordează mai multe stiluri muzicale: de la clasic la contemporan, muzică de teatru, improvizație și muzică electronică. 

S-a născut în 1976 la Livorno (Italia), s-a stabilit însă la Lyon (Franța). Este percuționist, solist și membru al Ansamblului Orchestral Contemporan din Lyon. A colaborat cu ”Centre Tempo Reale” (fondat de Luciano Berio), Orchestra Națională din Lyon, Opera Națională din Lyon, Musicatreize, Ansamblul Odyssée și a făcut parte, timp de trei ani, din UBS Verbier Festival Youth Orchestra (Elveția). De asemenea, este membru al ansamblului Mezwej, condus de Zad Moultaka, și este co-fondatorul trio-ului de percuționiști „Trio de Bubar”.