Spectacole independente în premieră Archives - Teatrelli

TRĂDARE de Harold Pinter

Cu: Eduard Trica, Diana Vladu, George Damare

Regia: Di Trevis

Asistent regie: Maria Costeschi

Muzica: Dominic Muldowney

Make up & hair: Bianca Boeroiu (2024 Emmy award winner)

Dress design: Denis Predescu

Sunet & Lumini: Ruxandra Ilie

„Trădare” este o piesă care aduce în prim-plan jocurile complexe ale relațiilor umane. Prin abordarea distinctivă a lui Harold Pinter, povestea explorează nu doar trădarea în sine, ci și consecințele adânci ale acestui act. Într-o atmosferă tensionată, încarcată de subtext, spectacolul provoacă o viziune introspecitvă asupra iubirii, prieteniei și loialității.

Povestea începe cu un eveniment aparent simplu, dar se dezvăluie prin intermediul unui fir narativ invers cronologic, aducând la lumină trădările și secretele dintre personaje. Într-un dans al amintirilor, jocul subtil al puterii și al decepției se conturează, aruncând o lumină tulburătoare, chiar umoristică asupră naturii umane.

Prezentat la Teatrelli în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”

Mulțumiri speciale lui Di Trevis – prima femeie care a condus o companie în cadrul Royal National Theatre și care lucrează, pentru prima dată în România, cu un grup de actori independenți. Cu o carieră în regie și actorie de peste patruzeci de ani, Di Travis a colaborat cu Royal Shakespeare Company și a susținut ateliere de teatru la care au luat parte actori celebri precum Gary Oldman, Kenneth Branagh și Rupert Everett.

Special mentions: Nichita Cristian si Vlad Lință

Minus World

Minus World e o simulare a lumii. O realitate alternativă care se construiește nivel cu nivel, ca un joc video, cu momente în care publicul devine jucător și poate lua decizii. Un spectacol de teatru despre maturizare și criză climatică, inegalitate socială și prietenie.

Doi copii se întâlnesc în pădure și se împrietenesc pe viață. De la un nivel la altul, vom urmări evoluția lor, având ca fundal evoluția încălzirii globale. Dar cât de mult poate supraviețui legătura dintre doi oameni într-o lume din ce în ce mai bolnavă? În momentul în care aerul de respirat devine imposibil de procurat, fiecare trebuie să facă o alegere.

Față în față cu problemele acute ale lumii, câtă putere stă, de fapt, în mâinile individului?

Press here to start. Try again. Try better. Try harder. Be better. Try again. Game over. Welcome to Minus World!

Evenimentul este prezentat în cadrul programului creart/Teatrelli „Spectacole independente în premieră”.

Cu: Diana Dragu, Dorian Leonte, Ileana Ursu

Regie și scenariu: Alina Pietrăreanu

Coregrafie: Camelia Neagoe

Asistență: George Ciucă

Compoziție muzicală: Alexandru Suciu

Consultanță artistică: Vlad Stoenescu

Video mapping: Andrei Păun

Grafică video mapping: Dani Crudu

Light design: Vlad Lăzărescu

Grafică afiș: Vladimir Boca

Produs de: Asociația Șangri-La Artistic Ground & Asociația Delazero.

Mulțumiri speciale: Daniel Radu

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Prețul unui bilet este de 30 lei + taxe.

Flori, pietre și alți demoni

O creație colectivă AREAL
de / cu: Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu

Flori, pietre și alți demoni este un performance colectiv născut dintr-o călătorie în inconștientul creatorilor săi. Metaforă a experienței umane, spectacolul este o călătorie în temele universale ale traumei, iubirii și (dez)organizării. 3 coregrafi (Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu)devin pe rând performeri, comentatori, generatori de situații absurde, fac declarații și participă într-un striptease emoțional, precum și alte întâmplări aleatorii. Un spectacol-proces în care publicul este invitat să plece împreună cu artiștii într-o explorare a sinelui și a problemelor generate de emoții, capitalism și represiunile societății contemporane.

Fiecare reprezentație va fi urmată de o discuție cu publicul despre creația colectivă prezentată, dar și despre starea dansului contemporan în contextul social și cultural în care trăim.

Evenimentul este prezentat în cadrul programului creart/Teatrelli „Spectacole independente în premieră” și al stagiunii de primăvară AREAL 2023, proiect realizat de AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 18 ani.

*Prețul unui bilet este de 30 de lei + taxe ticketing.

KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci

Text de Raluca Mănescu

Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu

Mișcare scenică: Teodora Velescu
Compoziție muzicală: Mihai Dobre
Scenografie și costume: Elena Gheorghe
Pregătire muzicală: Oana Pușcatu
Univers sonor și light design: Alexandros Raptis

Concept Denisa Nicolae și Liviu Romanescu
O producție Vanner Collective 2022

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip, ascuns sub măști fabricate.Proiectul este inițiat de Vanner Collective alături de partenerii: creart/TEATRELLI, Teatrul GONG Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, DEPREHUB / Happy Minds, Fundația Friends for Friends, Asociația A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului București. Proiectul dorește să crească încrederea, cu precădere în rândul bărbaților, în demersul de acceptare și exprimare a emoțiilor, cu scopul de a sparge stereotipurile moștenite și de a recadra imaginea asupra ceea ce înseamnă „un bărbat adevărat”.

Prezentat la Teatrelli în cadrul proiectului creart / TEATRELLI „Spectacole independente în premieră”.

Proiect cultural co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia administratiei fondului cultural national. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii

Ce se întâmplă cu iubirea?

Un performance work in progress prezentat în cadrul proiectului TEATRELLI ”Spectacole independente în premieră”.

După o idee de: Ana Maria Iana și Ștefan Vasilescu
Cu:
Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu
Video credits:
FOTOPUNCT. / Bogdan Botofei, Alina Calotă, Vlad Dobrescu, Roberto Stan
Muzică:
Ezio Bosso – ”Rain, in Your Black Eyes”
Un concept coregrafic de Antoaneta Cojocaru

Dacă o persoană obişnuită ar creşte tot timpul cu aceeaşi viteză cu care a crescut în pântecele mamei, ar avea 16 metri înălţime la vârsta de 10 ani. Din acest punct de vedere, 2020 e un an care ne-a întors în pântecele mamei și ne-a dat timp cu noi, ocazia să ne tragem sufletul, impulsul să creștem, oportunitatea să ne sufocăm, iar apoi să renaștem căutând mai mult spațiu în afara noastră.

A fost un an care ne-a pus pe pauză ca să ne facă mai atenți la timp și la trecerea lui, mai conectați la spațiu și la granițe, mai conștienți de libertățile noastre și de pierderea lor.

A fost un an care a apăsat back pentru multe proiecte, pentru multe afaceri, pentru multe vise.

A fost si un an care a apăsat fast forward pentru schimbările alea pe care zicem mereu că le facem la anul: pentru demisia aia, pentru declarația aia de dragoste, pentru business-ul ăla nou, pentru prima mare decizie, pentru prima mare pierdere.

Și chiar dacă ne-am simțit izolați în exercițiul de a fi, nu am fost niciodată singuri în emoțiile pe care le-am simțit.

2020 va rămâne în istorie ca an pandemic, dar el a fost mai mult decât atât.

A fost anul în care ni s-a pus sechestru pe răspunsurile de tip fast food și am fost nevoiți să ne băgăm în bucătăria interioară și să ne gătim altele noi, din întrebările rămase prin cămară.

“Ce se întâmplă?” poate că a fost întrebarea pe care ne-am pus-o cel mai des.

Ce se întâmplă cu mine? Ce se întâmplă cu noi? Ce se întâmplă cu lumea?

Și, printre toate astea, ce se întâmplă cu iubirea?

Acest performance este produsul unor căutari. Ana Maria Iana a scris un text și l-a pus pe masă, Ștefan Vasilescu a zis “hai să-l facem” și a urmat un exercițiu de încredere reciprocă din partea celor care s-au alăturat proiectului: actorii Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu și echipa FOTOPUNCT. – Alina Calotă, Bogdan Botofei, Vlad Dobrescu și Roberto Stan.

Vorbim de un efort artistic făcut independent, din pasiune, într-o perioadă în care arta a trebuit să crească pe sub pietre și să spargă betonul ca să iasă la lumină. Iar rezultatul este un cadou pentru toți cei care au avut vreodată de spart o limită, de îndoit o gratie, de depășit un obstacol.

Pornind de la textul pe care se bazeaza acest moment, anul viitor va apărea un spectacol de teatru.

Dacă îți dorești ca el să se întâmple, cea mai utilă contribuție este să îl urmărești, să te bucuri de el și să îl dai mai departe. Cu alte cuvinte: să răspunzi cu pasiune la ceea ce s-a născut din pasiune.

Mulțumiri speciale: creart, Teatrelli, Fabrica de decoruri, Teatrul UNTEATRU, Teatrul Mic

Hașteg

„Hașteg” este un spectacol despre agresiunea imaginii perfecte și despre presiunea de a fi „fericiți”. Spectacolul face referire la faptul că simțim nevoia să ne etichetăm trăirile, viața – totul este „#feelingblessed”, să imităm în viața reală hashtag-urile din social media, să credem că perfecțiunea este o obligație, ca și când ar fi ceva profund în neregulă cu noi în momentele inerente în care nu suntem fericiți. Astfel, ajungem să disimulăm adevărul până la a ne minți pe noi înșine. Hașteg este povestea cuplurilor contemporane, într-o eră în care monogamia a devenit o utopie și interacțiunea reală a fost înlocuită cu dragostea tip fast food, într-o „piațetă” vastă pe care cu toții o avem la îndemână, imediat, doar la un click distanță.

Încă din faza de scriere a textului, Elena Voineag și Dana Rotaru au gândit o derulare filmică, cu accente de stand-up, atât la nivelul replicilor, cât și în structura dramaturgică. Actorii joacă atât pe scenă (spațiul personal), cât și în sală (spațiul social), jonglând cu planurile obiectiv-subiectiv.

După premiera de la Teatrelli, spectacolul s-a jucat la Cercul Militar Național, fiind preluat apoi de The Fool, unde se joacă și în prezent.

Cu: Ana Odagiu, Denis Stefan, Elena Voineag, Ionuț Ionescu, Dana Rotaru, Răzvan Nicolae Raduta, Ana Pasti; Regie: Dana Rotaru; Muzică originală: Tică Alexe; Decoruri: Valentina Voineag; Costume: Liana Obancea; Sunet și lumini: Cristi Călinescu și Petre Osman