Spectacole invitate Archives - Teatrelli

Povestea elefantului

Producție prezentată în cadrul programului creart / TEATRELLI „Spectacole independente în premieră”

„Povestea elefantului” este un spectacol-alegorie despre cum poveștile ne pot salva în momentul marilor crize existențiale. Suntem într-un univers distopic în care posibilul se întâlnește cu imposibilul. La granița fină dintre cele două se derulează experiența intensă și dureroasă a pierderii, a despărțirii, a morții și a transfomării. Toată atmosfera acestei lumi, și magice și tragic de adevărate, este reprezentată cu mult umor, ironie și forță a universului vizual-sonor. Spectacolul ia forma unui basm contemporan menit să ne amintească de capacitatea noastră de a ne emoționa ca semn al superputerii noastre de a fi OM. 

Spectacolul este a doua producție a trupei de teatru NOD – înființată în anul 2023. Primul proiect al trupei a fost „Bordel 2.0”, spectacol care s-a jucat în 5 județe din țară ca urmare a unei co-finanțări AFCN. Demersul artistic al tuturor creatorilor din trupă este realizarea unui conținut spectacular original care să susțină totodată căutările particulare ale fiecăruia dintre cei 10 artiști (regizor, scenograf, actori, dramaturg, lightdesign, videodesign, sound-design, grafic artist).

Text și regie: Andreea Iacomiță

Scenografie: Ruxandra Preda

Sound Design: Timotei Aiordachioei

Light Design: Andrei Ignat

Video Design: Raluca Vasilescu

Distribuție:

Cătălina Florea

Silviu Lupescu

Victor Ion

FRUTTA FRESCA – Festivalul Internațional de Arte Performative ECOSISTEM

Pe 28 august, Teatrelli găzduiește performance-ul FRUTTA FRESCA de Marco Merenda, invitat din Italia (spectacol care face parte din Festivalul Internațional de Arte Performative ECOSISTEM 2024, ajuns la ediția a 3-a). 

Ce așteaptă societatea de la mine? Și cine aș fi dacă aș împlini toate aceste așteptări? Proiectul performativ FRUTTA FRESCA prezintă un proces deschis de deconstrucție. Doi interpreți italieni își însușesc o serie de stereotipuri culturale legate de Italia prin coregrafie, teatru fizic și cuvinte, creând astfel două personaje „hiper-italiene”, inspirate de drag. În timpul spectacolului, ei își vor căuta sinele adevărat, autentic – identitatea lor dincolo de atributele externe, condiționate cultural – eliberându-se treptat de deghizarea lor. Bazându-se pe experiența personală, precum și pe discursul teoretic, FRUTTA FRESCA își propune să evidențieze linia fină dintre apreciere, exotizare și atribuire de identitate. Publicului i se oferă posibilitatea de a reflecta asupra propriei poziții într-un mediu fără prejudecăți.

de și cu: Marco Merenda (concept, realizare, regie artistică); 

Karin Rossi (realizare, co-creație); 

Christopher Ramm (sunet, realizare); 

Margherita Scalise (dramaturgia, lighting design); 

Giulia Limone (design machiaj); 

Leander Steve Oelmann (costume); 

Pauline Schönfelder, Marco Fragnelli (outside-eyes).

Spectacol în limba engleză, fără supratitrare.

—-

Finanțat de Ministerul Culturii și Media din Hamburg și de Biroul districtual Hamburg-Mitte. Susținut de: Hamburger Sprechwerk, Probebühne im Gängeviertel, Studiohaus Osten, fondul de sprijin WIESE eG. 

Spectacol invitat în cadrul ECOSISTEM 2024 cu sprijinul IIC București.

Festivalul Ecosistem este produs de Asociația Șangri-La Artistic Ground.

Parteneri: UNICAT & co, Teatrul Masca, creart / Teatrelli, Teatrul Metropolis, Centrul Național al Dansului București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Institutul Liszt, Institutul Francez din România, Goethe-Institut, Green Hours, Insula 42, Asociația Rhea, Accept Romania, ART HUB x, Beatrice Von Babel, ETAJ artist-run space, /SAC, The Fool, Apollo 111, Augmented Space Agency, Centrul de Resurse Juridice, Centrul Educațional Băneasa, Clubul Copiilor Sector 5, Urban Collectors, Kaya Holistic, Centrul popular de cercetare și documentare Vizurești, Centrul pentru autism Bright Future.

Parteneri media principali: Cutra, Observator Cultural, ELLE, Happening, The Institute

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect co-finanțat și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024”.

ZEBRA 2.0

Pe 1 iunie, Teatrelli găzduiește spectacolul „Zebra 2.0” de Saviana Stănescu, în regia lui Jeremy Goren, o producție AnomalousCo & Wistaria Project (SUA).

Un spectacol multimedia care ridică întrebări despre inteligența artificială, umanitate, imigrare, apartenență și conștiință, în centrul căruia se află povestea fermecător de amuzantă a prieteniei ciudate dintre o inteligență artificială și Zina – o femeie imigrantă care face curățenie în laboratorul în care AI-ul „trăiește”.

Spectacolul urmărește cursul relației lor de-a lungul a 50 de nopți, pe măsură ce Al-ul și Zina învață unul de la celălalt și se schimbă reciproc, într-un dialog sincer despre limbaj, iubire, natura existenței, modul în care oamenii se tratează unii pe ceilalți și cum doi inadaptați își pot găsi împlinirea în această lume nebună. Pe măsură ce povestea se îndreaptă spre punctul culminant, personajele sunt treptat – și fizic – subsumate unui film de comedie romantică, proiectat în spațiul de joc, unde se întâlnesc în sfârșit „In Real Life”. (Sau poate că nu?!)

La finalul spectacolului, publicul este invitat la o discuție alături de dramaturga Saviana Stănescu și echipa artistică, moderată de criticul de teatru Oana Cristea Grigorescu.

Regie: Jeremy Goren

Performeri: Timothy Edward Craig („AI”) și Salomé Egas („Zina”) 

Design media și operare live pentru „AI”: John Jannone

Video design și imagine: Michi Zaya + Renee Willoughby

Muzică / Sound design: Ras Badejo

Design materiale promovare: Diana Zhdanova și Zofia Bartos

O producție AnomalousCo – Jeremy Goren, Kathryn Syssoyeva, Diana Zhdanova 

Co-producător: Wistaria Project

Durata: 90 min.

Spectacolul va avea loc în limba engleză.

—-

Saviana Stănescu este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, obținând premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play („Waxing West” la Teatrul La MaMa) sau includerea în Indie Theatre Hall of Fame. Piesele sale au fost publicate de edituri americane prestigioase precum Samuel French, Smith&Kraus, Applause, NoPassport, ca urmare a unor producții de succes: „Aliens With Extraordinary Skills” (WP Theatre, New York; Teatro La Capilla, Mexico City; Teatrul Odeon), „Ants” (New Jersey Rep), „For A Barbarian Woman” (Fordham/EST), „Lenin’s Shoe” (The Lark), „White Embers” (Theatre Row, New York; Dramalabbet, Stockholm; premiul OOB NYC), „Useless/Organic” (Queens Theatre, TNB), „Toys” (Hudson Theatre LA, Avignon Festival, 59E59 NYC), „Hurt” (Manhattan Repertory Theatre), „What Happens Nex”, „e-Motion” (Cherry Arts), Zebra 2.0 (New Ohio) etc.

În România, piesele sale au fost montate la Teatrul Odeon („Clown Visa”,  Kilometrul Zero – The Revolution Project) și la Teatrul Național București („Organic”). Piesa Savianei „Apocalipsa Gonflabilă”, a câștigat premiul UNITER pentru Cea mai Bună Piesă a Anului în 2000. 

În prezent, Saviana Stănescu este profesoară universitară de scriere dramatică și teatru contemporan la Ithaca College, după ce a predat 8 ani la New York University – Tisch School of the Arts, Columbia University, Fordham University, Strasberg Institute for Theatre&Film, Primary Stages – Einhorn School of Performing Arts (ESPA), Lark Transylvania Playwriting Camp, Centro Cultural Helénico – Mexico City, etc. 

Jeremy Goren este performer, regizor și producător în zona teatrului devised (creații colective) cu accent pe spectacole experimentale, cu tematică socială. A regizat și produs zeci de spectacole, printre care „You Will Make A Difference” („Avant-garde yet deeply felt” – Flavorpill), „Wistaria” („Best of the Capital Fringe” – D. C. Metro Theater Arts), „Sonnet Remix” (împreună cu muzicianul Teerapat Parnmongkol), „Mosh-Pit Daisies” care a avut premiera în cadrul „WP’s Feast Your Famine: a watch-and-play” – un festival de artă și activism creat de Wistaria Project. A lucrat timp de unsprezece ani la Terra Incognita Theatre ca actor, director general și ucenic al directorului artistic Polina Klimovitskaya. În 2015, a obținut un masterat în Artele Spectacolului și Arte Media Interactive de la Brooklyn College.

Jeremy lucrează, de asemenea, cu tinerii, formează actori de toate vârstele și publică constant articole în limba engleză și spaniolă, în principal despre teatru, film și imigrație. 

John Jannone este compozitor, producător de film, regizor de animație și artist video. Proiectele sale sunt în zona artelor spectacolului, muzici improvizate, design interactiv, efecte vizuale și physical computing. Este membru senior al facultății de la Brooklyn College și a predat la Universitatea din Osaka, Hunter College, Pratt Institute și Rensselaer Polytechnic Institute. La Brooklyn College a creat programul M.F.A. în Performance and Interactive Media Arts (PIMA), pe care l-a condus timp de peste un deceniu.

PREMIERĂ: LOST MOVEMENT

un performance de Nana Biakova (Ucraina)

Spectacol prezentat cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului
în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”
​​
LOST MOVEMENT
este un performance realizat de coregrafa și artista interdisciplinară Nana Biakova inspirat de Nikolaevul său natal – un oraș-port definit de mișcare și care încearcă să-și găsească ritmul, condamnat acum la un fel de încremenire forțată, fără viața maritimă sau zumzetul vieții cotidiene de acum câțiva ani. În Nikolaevul de azi, obiectele rămân încremenite sau temporar nefolosite: fie că sunt vapoare, macarale, poduri mobile sau obiecte din apartamentul Nanei – rămas gol în timpul unui război care pare că nu se mai termină.

Coregrafa și performerul Nana Biakova, prin intermediul corpului, explorează relația nevăzută dintre obiectele însuflețite și cele fără de viață, dintre limitele și pattern-urile pe care le poate crea memoria. În acest performance, inspirat de Japonia (unde artista a trăit timp de trei ani, până anul trecut) și realitatea războiului din Ucraina, artista combină mișcarea cu arta vizuală și proiecțiile video, folosind forma corporală – un material neutru care ajută navigarea printre pattern-urile memoriei, limitele ei și dansul nevăzut dintre entități umane sau non-umane.

Din 2016, Nana Biakova s-a dedicat explorării și practicii dansului butoh – o formă avangardistă de dans japonez, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, numit adesea “dansul celor morți.” Explorând această formă profundă de artă, Nana a lucrat cu maeștri Butoh din Japonia, studiind complexitatea dansului Butoh, în special la Keio University Art Archive din Tokyo.

La finalul spectacolului, spectatorii sunt invitați la o discuție cu artista și coregraful Cosmin Manolescu, directorul Fundației Gabriela Tudor.

Performance-ul “Lost movement” a fost creat în Ucraina, în cadrul programului Antonin Artaud Fellowship, un program fondat la Kyiv în 2022 de Proto Produkciia și Opera Aperta Laboratory – inițiativă pe termen lung care are misiunea de a revigora artele performative în Ucraina.

Producția este prezentată în cadrul programului Fellowship Antonin Artaud și este co-organizată de Fundația Gabriela Tudor din București, cu suportul financiar al programului House of Europe.

RETRO REC

O instalație de sunet cu intervenții performative de / cu Simona Dabija & Vlaicu Golcea

Producție prezentată în cadrul programului creart / TEATRELLI „Spectacole independente în premieră”

Coregrafa Simona Dabija și compozitorul și muzicianul Vlaicu Golcea te invită la “RETRO REC”, un proiect interdisciplinar care documentează istoria orală a culturii de clubbing și petrecere a timpului liber din București, adresând exploratoriu ultimii 60 de ani. 

*************

RETRO REC | Performance multimedia (40′)

26, 27.09, 03, 04.10 — câte două reprezentații pe zi, de la orele 19:00 și 20:00

| Intrare pe bază de bilet |

Ultimele reprezentații, de pe 26 septembrie și 3 octombrie, vor fi urmate de discuții cu publicul. 

Cu o abordare transgenerațională, RETRO REC se bazează pe poveștile reale a șase locuitori ai orașului, de diferite vârste și cu experiențe variate, pentru a reconstrui și reinterpreta istoria ritmică a cartierelor capitalei. Instalația integrează creativ echipamente audio vechi pentru a crea o experiență sonoră ce reflectă schimbările sociale și culturale ale orașului. Intervențiile performative ale coregrafei completează peisajul sonor cu pasaje coregrafice și ritmice documentare care oferă o experiență multisenzorială și interoghează relația dintre corp, sunet, spațiu și identitate comunitară. Evenimentul include și două sesiuni de discuții cu publicul, angajând publicul într-un dialog intergenerațional.

„În RETRO REC bpm-urile atribuite diferitelor perioade creează situații performative în care corpul devine un instrument reflexiv al memoriei ritmice colective. Pe măsură ce corpul meu se sincronizează cu universul sonor, se generează o transformare a bpm-ului, similară cu mixajul unui DJ, care îmbină diferite piese și tranzitează de la un ritm la altul. În instalație, natura corpului este de-o potrivă fizică și tehnologică, devenind o reprezentare vizuală a ritmului, o cutie de rezonanță care fluctuează în funcție de numărul de bătăi pe minut.” – SIMONA DABIJA

RETRO REC | Instalație de sunet (20′, în loop) 

Program vizitare: 

28, 29.09 — orele 12:00 – 16:00

1, 2.10 — orele 16:00 – 19:30

| Intrare liberă |

O sculptură audio amplasată în spațiul de întâmpinare a publicului Teatrelli, alcătuită dintr-o colecție meticuloasă de echipamente vintage, transformă tehnologia analogică într-o formă de artă. Încorporând elemente de design industrial și estetică retro instalația creează un peisaj sonor captivant și funcționează ca un portal temporal. Fiecare aparat este poziționat strategic, contribuind la o compoziție auditivă dinamică care reflectă fragmente diverse ale culturii de club a Bucureștiului. 

„Toate device-urile pe care le numim acum retro au fost, la vremea respectivă – cutting-edge tech. Ele permiteau pe vremea aceea o infuzie de informație sonoră ultra necesară unei lumi expuse absurdului unui sistem totalitar – poate cel mai agresiv, violent, represiv și pervers din toată Europa de Est. Împreună cu Alexandru Andrei, un artist cu o acuitate de maximă rezoluție, care va face curatoriatul și mentenanța tehnică a aparaturii retro, vom pune într-o instalație multi-canal frânturi de informații sonore care ar trebui, prin felul în care sunt dispuse fizic și redate timbral, să permită privitorilor și ascultătorilor accesul la introspecție și de ce nu – visare sau ficțiune – insight-uri ce pot valida un act artistic sincer și autentic.” – VLAICU GOLCEA

*************

CREDITE

un proiect creat de Simona Dabija, Vlaicu Golcea

intervenții performative Simona Dabija

dramaturgie Simona Deaconescu

suport cercetare Ionuț Dulămiță, Bogdan Iancu

design tehnic Alexandru Andrei

design materiale vizuale Ioana Trușcă

comunicare Ruxandra Pătrașcu-Maian

producție Simona Deaconescu

asistent proiect Georgia Elza Măciuceanu

RETRO REC este produs de ART HAZARD, în parteneriat cu creart / TEATRELLI

RETRO REC este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

TRĂDARE de Harold Pinter

Cu: Eduard Trica, Diana Vladu, George Damare

Regia: Di Trevis

Asistent regie: Maria Costeschi

Muzica: Dominic Muldowney

Make up & hair: Bianca Boeroiu (2024 Emmy award winner)

Dress design: Denis Predescu

Sunet & Lumini: Ruxandra Ilie

„Trădare” este o piesă care aduce în prim-plan jocurile complexe ale relațiilor umane. Prin abordarea distinctivă a lui Harold Pinter, povestea explorează nu doar trădarea în sine, ci și consecințele adânci ale acestui act. Într-o atmosferă tensionată, încarcată de subtext, spectacolul provoacă o viziune introspecitvă asupra iubirii, prieteniei și loialității.

Povestea începe cu un eveniment aparent simplu, dar se dezvăluie prin intermediul unui fir narativ invers cronologic, aducând la lumină trădările și secretele dintre personaje. Într-un dans al amintirilor, jocul subtil al puterii și al decepției se conturează, aruncând o lumină tulburătoare, chiar umoristică asupră naturii umane.

Prezentat la Teatrelli în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”

Mulțumiri speciale lui Di Trevis – prima femeie care a condus o companie în cadrul Royal National Theatre și care lucrează, pentru prima dată în România, cu un grup de actori independenți. Cu o carieră în regie și actorie de peste patruzeci de ani, Di Travis a colaborat cu Royal Shakespeare Company și a susținut ateliere de teatru la care au luat parte actori celebri precum Gary Oldman, Kenneth Branagh și Rupert Everett.

Special mentions: Nichita Cristian si Vlad Lință

Minus World

Minus World e o simulare a lumii. O realitate alternativă care se construiește nivel cu nivel, ca un joc video, cu momente în care publicul devine jucător și poate lua decizii. Un spectacol de teatru despre maturizare și criză climatică, inegalitate socială și prietenie.

Doi copii se întâlnesc în pădure și se împrietenesc pe viață. De la un nivel la altul, vom urmări evoluția lor, având ca fundal evoluția încălzirii globale. Dar cât de mult poate supraviețui legătura dintre doi oameni într-o lume din ce în ce mai bolnavă? În momentul în care aerul de respirat devine imposibil de procurat, fiecare trebuie să facă o alegere.

Față în față cu problemele acute ale lumii, câtă putere stă, de fapt, în mâinile individului?

Press here to start. Try again. Try better. Try harder. Be better. Try again. Game over. Welcome to Minus World!

Evenimentul este prezentat în cadrul programului creart/Teatrelli „Spectacole independente în premieră”.

Cu: Diana Dragu, Dorian Leonte, Ileana Ursu

Regie și scenariu: Alina Pietrăreanu

Coregrafie: Camelia Neagoe

Asistență: George Ciucă

Compoziție muzicală: Alexandru Suciu

Consultanță artistică: Vlad Stoenescu

Video mapping: Andrei Păun

Grafică video mapping: Dani Crudu

Light design: Vlad Lăzărescu

Grafică afiș: Vladimir Boca

Produs de: Asociația Șangri-La Artistic Ground & Asociația Delazero.

Mulțumiri speciale: Daniel Radu

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Prețul unui bilet este de 30 lei + taxe.

Extinction Room (Hopeless.) – Sergiu Matis (de/ro)

Performance-ul va avea loc în engleză, fără traducere.

Extinction Room (Hopeless.) este o instalație audio performativă, alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție. 

Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie). Ascultând chemările, cântecele și strigătul plângător al păsărilor, spectatorii vor fi introduși de către cei trei performeri – Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent – în universul și istoria acestor specii. Narațiunile despre dispariția lor, bazate pe date științifice, se întrepătrund cu mituri și legende. Cântece și dansuri tradiționale sunt readuse în memoria și atenția publicului, performerii ghidând spectatorii prin această experiență traumatizantă a dispariției, cu o puternică încărcătură emoțională.

Instalația performativă explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă.

Înregistrările cu sunetele speciilor de păsări dispărute sau pe cale de dispariție au fost colectate de-a lungul mai multor decenii de  către Biblioteca Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și de Fundația Xeno-canto, fiind incluse în spectacol prin amabilitatea celor două instituții, într-o formă editată audio și alterată sonic de AGF.

După o primă reprezentație în august 2019, la Radialsystem, în Berlin, instalația a avut premiera oficială în cadrul eXplore festival #14, la București, în septembrie 2019. Ulterior a fost prezentată în cadrul unor importante festivaluri din Europa, dintre care: Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Europalia Arts Festival (Bozar, Buxelles), Tanznacht Berlin (Uferstudios), Artdanthé Festival (Vanves), ImPulsTanz (Viena), DansFabrik (Brest), Bazaar Festival (Praga), Impulse Theater Festival (Mülheim), Latitudes Contemporaines (Lille), Claiming Common Spaces IV (PACT Zollverein, Essen), sau Feminist Futures Festival (SZENE, Salzburg).

Anul acesta, la București, performance-ul Extinction Room (Hopeless.) este prezentat ca urmare a unui parteneriat între Goethe-Institut și creart/Teatrelli, în cadrul unui turneu la Sofia (Festivalul Internațional de Dans Contemporan și Performance ANTISTATIC) și București (Teatrelli), realizat cu sprijinul Goethe-Institut.

Durata: 105 minute

Concept, coregrafie: Sergiu Matis

Coregrafi colaboratori: Martin Hansen, Manon Parent

Performeri: Sergiu Matis, Nicola Micallef, Manon Parent

Instalație audio și muzică originală: AGF aka Antye Greie

Text: Philip Ingman, Sergiu Matis, Mila Pavićević

Cercetare specii păsări: Philip Ingman

Dramaturgie: Mila Pavićević

Sound design: Martin Lutz

Production management: 4Culture Association
Distribuție: Danila–Freitag, Agentur für Performative Künste

Co-produs de: 4Culture Association și WASP Studios

Cu sprijinul: apap – FEMINIST FUTURES – un proiect co-finanțat de programul Europa Creativă a Uniunii Europene și ICI-CCN Montpellier – Occitanie ca parte a Life Long Burning (LLB) – Towards a Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, sprijinit de programul Europa Creativă a Uniunii Europene.

Foto credits: Vojtěch Brtnický

Flori, pietre și alți demoni

O creație colectivă AREAL
de / cu: Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu

Flori, pietre și alți demoni este un performance colectiv născut dintr-o călătorie în inconștientul creatorilor săi. Metaforă a experienței umane, spectacolul este o călătorie în temele universale ale traumei, iubirii și (dez)organizării. 3 coregrafi (Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu)devin pe rând performeri, comentatori, generatori de situații absurde, fac declarații și participă într-un striptease emoțional, precum și alte întâmplări aleatorii. Un spectacol-proces în care publicul este invitat să plece împreună cu artiștii într-o explorare a sinelui și a problemelor generate de emoții, capitalism și represiunile societății contemporane.

Fiecare reprezentație va fi urmată de o discuție cu publicul despre creația colectivă prezentată, dar și despre starea dansului contemporan în contextul social și cultural în care trăim.

Evenimentul este prezentat în cadrul programului creart/Teatrelli „Spectacole independente în premieră” și al stagiunii de primăvară AREAL 2023, proiect realizat de AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 18 ani.

*Prețul unui bilet este de 30 de lei + taxe ticketing.

Reality Check cu Denis Bolborea & Dans Liber cu Valentina De Piante

Reality Check

Coregraf/performer – Denis Bolborea, artist vizual – Andrei Cozlac, light design Alexandros Raptis. O producție Indie Box.

“Reality Check” este un solo performativ din trilogia “Singing Bodies”, în care artistul testează limitele realității corpului și spațiului, traversând un drum presărat cu o varietate de situații și ipostaze. Acest spectacol se situează la punctul de întâlnire dintre dans contemporan, live looping vocal, videoproiecție și text, îmbinând armonios muzica, mișcarea și un text plin de umor, pentru a oferi o experiență memorabilă și provocatoare publicului.

Pe parcursul spectacolului, performerul explorează în mod constant conceptul de realitate subiectivă, prin verificarea simțurilor și senzațiilor, inspirat de improvizațiile subtile din diverse spații publice. Performance-ul prezintă un parcurs între discursuri suprapuse, reflectând ritmul alert al orașului și al gândurilor proprii, în timp ce investighează capacitatea corpului de a se conecta cu mediul înconjurător și impactul prezenței și acțiunilor sale asupra spațiului.

Cum ne transformă aceste discursuri exterioare atunci când reușim să devenim mai conștienți de granița dintre interior și exterior?

„Salut, sunt Denis! În timp ce citești acest text, auzi de fapt vocea mea. Sau e vocea ta? Încearcă să țipi. Acum șoptește… Care e intensitatea vocii din mintea ta? Imaginează-ți cum ai putea să o întinzi în spațiu. Coloana sonoră e permanent prezentă, dar felul în care ascultăm e intermitent. Putem oare reorchestra discursul orașului? Putem recicla zgomotul care ne înconjoară, dându-i o altă dimensiune? Uneori, privirea nu ajunge mai departe de gene și zgomotul interior depășește volumul orașului. Informația continuă să circule, indiferentă la nepăsarea noastră. Acumulăm, propagăm, transformăm. Tu ce fel de undă ești?”

(textul din performance este în limba engleză)

Durata: 35 de minute

&

Dans Liber cu Valentina De Piante

După spectacolul „Reality Check”, Valentina De Piante va ghida publicul în cadrul unei sesiuni de Dans Liber, încurajând participanții să se simtă într-un corp dinamic care rezonează cu muzica și cu ceilalți.  Va folosi vocea ca sistem vibrațional, va oferi momente de contemplare și conectare cu ochii închiși si apoi momente de conectare cu ochii deschiși. Va crea spații diferite: vocea în interiorul corpului, muzica care mișcă corpul. Urmărind felul în care fiecare naște organic mișcarea, va amplifica schemele de acțiuni obișnuite, dând frâu liber unei gândirii în corp.

Evenimentul este prezentat în cadrul unei colaborări între creart/Teatrelli și stagiunea de primăvară AREAL 2023 (proiect realizat de AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național). Colaborarea dintre cele două spații are ca scop dezvoltarea scenei de dans contemporan din București și promovarea ideii de laborator artistic, în vederea diversificării publicului prin prezentarea unor proiecte independente în spații performative care nu sunt dedicate preponderent dansului contemporan, dar care încurajează căutarea de noi forme de expresie în dans și performance – atât prin producții proprii, cât și prin diverse alte colaborări, întâlniri artistice, workshop-uri sau dezbateri.

Foto credits: Bidif