Spectacole Archives - Teatrelli

Lupte și metamorfoze

Concept și regie: Eugen Jebeleanu
după romanul „Luptele și metamorfozele unei femei” și fragmente din „Cine l-a ucis pe tata?” de Édouard Louis
Scenografie: Velica Panduru
Cu: Măriuca Bosnea, Șerban Ghilvaci, Niko Becker

Sound design: Niko Becker
Video design: Iustin Surpanelu
Asistență dramaturgie: Paula Rusu
Asistență regie: Daniel Săvescu
Lighting design: Sabina Reus & Eugen Jebeleanu

Eugen Jebeleanu încheie cea de a doua etapă de lucru la Teatrelli – după producția work in progress „Băiatul văduvă” după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard –  cu un spectacol care abordează teme similare, însă din perspective diferite:  Lupte și metamorfoze” după romanul „Luptele și metamorfozele unei femei” și fragmente din „Cine l-a ucis pe tata?” de Édouard Louis. 

„Lupte și metamorfoze” este un spectacol despre relația copil-parinte, despre ce moștenim și ce ducem mai departe. Cele două texte scrise de Édouard Louis „Cine l-a ucis pe tata?” și „Luptele și metamorfozele ale unei femei” chestionează raportul nostru cu trecutul, cu noțiunea de familie, implicit cu sentimentul de apartenență. Autorul tratează teme extrem de relevante pentru generația tânără de azi: construcția identității în societatea contemporană, diferențele de clasă socială și impactul acestei disfuncții în viața intimă, descoperirea și asumarea homosexualității, politicul care influențează traiul oamenilor de rând, înfrângerile și ratările individuale și colective dar și speranța că o nouă revoluție populară este posibilă. 

Când am citit prima dată cărțile lui Édouard Louis am fost imediat impactat de tonul franc și fără pudoare pe care autorul îl avea. Faptul că se spun lucrurilor pe nume, fără autocenzură, mi-a trezit interesul pentru a pune în scenă această scriitură crudă și necesară. Am început lucrul la acest proiect în primăvara lui 2023, pe durata cursului pe care îl predau la Masterul de Actorie din cadrul UNATC. Am construit spectacolul pentru acești tineri actori, pentru a-i pune în valoare ca artiști creatori și pentru a crea un cadru în care vocea acestei noi generații să fie auzită. Intersecția dintre problemele generației lui Édouard Louis (care e și a mea) cauzate de confruntările cu propriile rădăcini din mediul familial rural francez și frământările noii generații din România cu visele și deziluziile sale, cu luptele sale în combaterea arhaismului și a patriarhatului dar și ieșirea din invizibilitate cu privire la abuzurile din campul muncii și protestele sale împotriva corupției și sistemului de sănătate contaminant de supremația banului, e cheia conceptului regizoral. 

„Lupte și metamorfoze” este, nu în ultimul rând, un gest onest despre condiția umană, o mărturie despre feminism, diversitate, victime și călăi. Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm? În contextul unui viitor incert, în care războaiele vor fi lăsat consecințe devastatoare, în care frontierele par tot mai prezente, ce putem clădi pentru o artă a reconcilierii care să permită să trăim experiențe colective salvatoare?Eugen Jebeleanu

O producție creart/TEATRELLI din seria spectacolelor / performance-urilor work in progress.

Durata: 90 min.

Proiect realizat în parteneriat cu Institutul Francez din România.

Partener media principal: Radio Guerilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, IQads, happ.ro

Mulțumiri: Teatrul de Animație Țăndărică, Muzeul Istoriei și Culturii Queer din România

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

Nerecomandat persoanelor cu sensibilitate la fum de scenă.

zeițe de categoria B

„zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri, este un spectacol-eveniment care aduce pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor: Elena Ivanca (actriță a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdó (actriță a Teatrului „Regina Maria” Oradea), Silvia Luca (actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani).

După premiera din luna septembrie 2023, de la București, spectacolul se joacă, pe rând, în toate teatrele co-producătoare: creart/TEATRELLI (inițiatorul proiectului și producătorul principal), Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

„zeițe de categoria B” chestionează un subiect de interes contemporan: granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, acelea care au provocat turnuri semnificative. Un demers care aduce în discuție modalitățile prin care artiștii sunt adesea schimbați asemenea unor piese. Mecanismul dur al artelor strivește personalități sensibile care au făcut performanță într-o altă epocă, îi năucește pe cei prinși între vârste și nu le dă prea multe speranțe celor la început de carieră. Dar vocația nu se perimează, ea își caută porturi noi în care să acosteze, co-creatori care să stârnească mici revoluții personale și să provoace la dialog. 

Experiența sonoră a spectacolului este semnată de Adrian Piciorea, iar costumele sunt o selecție de piese din colecțiile lui Lucian Broscățean.

Producția a fost selectată în cadrul unui open call lansat de creart/Teatrelli în 2021, în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecția a fost realizată de către un juriu format din Octavian Saiu, Radu Nica, Cristian Ban și Roxana Lăpădat.

zeițe de categoria B
de Alexandra Felseghi, după o idee de Andrei Măjeri

Cu: Elena Ivanca, Ioana Dragoș Gajdó, Silvia Luca

Regia: Andrei Măjeri

Experiența sonoră: Adrian Piciorea

Costume: o selecție de piese din colecțiile lui Lucian Broscățean
Bijuterii: Monom by Georgiana Ciceo

Make-up: Mara Rădulescu

Producător principal: creart / Teatrelli

Co-producători: Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Cu sprijinul: Hotel Caro

Viață Bună

Regia: Theodor – Cristian Popescu

Cu: Nicu Mihoc, Mihaela Sîrbu, Gabriel Răuță, Cristina Toma, Silvana Mihai, Vlad Ionuț Popescu, Chaminda Mirihigalla

Sound design: Andrei Raicu

Lighting design: Cristi Niculescu

Explorând complexitățile iubirii, spectacolul „Viață Bună” dezvăluie șase perspective prinse într-un dialog intens despre experiențe emoționale și vulnerabilitate. E iubirea o alegere, un fior sau o combinație din ambele?

„Pornind de la textul canadianului Daniel Brooks – „The Good Life”, șase actori români și un dansator sri-lankez deschid un laborator asupra naturii iubirii. Inspirată de „Banchetul” lui Platon și „Scene dintr-o căsnicie” a lui Ingmar Bergman, această primă etapă de work in progress va îmbina două lumi: calea socratică a întrebărilor ce vizează esența lucrurilor și chinul existențial al cuplurilor în criză. „Viață Bună” încheie un ciclu de șapte spectacole ce au ca zonă principală de interes pentru mine raporturile masculin-feminin. 

Unde începe greșeala? Ce nu vedem? Sau poate nu ne uităm unde trebuie?” –  Theodor-Cristian Popescu

Premiera primei etape a producției work in progress creart/Teatrelli – 15, 16, 17 decembrie 2023

Realizat cu sprijinul Canada Council for the Arts

Recomandare de vârstă: 16+

*Prețul unui bilet este de 30 lei + taxe

Durata: 2h

GAZDA

GAZDA este un spectacol sonor cu muzici povestite de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, un eveniment care adună publicul printre muzicieni și strânge muzicienii în rândul publicului. În sufrageria Teatrelli, Mădălina și Alexei, gazdele serii, alături de 10 muzicieni, vor da lumii povești din culisele creației, locurile de unde vin și inspirația ce îi pune în mișcare. Publicul prezent are aici un loc special – umăr la umăr printre instrumente, toată încăperea este o scenă. 

„Am zis în repetate rânduri că ne place să ne-adunam cu lumea si iată, am creat un cadru pentru genul acesta de întâlniri. Timpul croiește amintiri, iar timpul frumos face dor. Bine ați venit printre noi, simțiți-vă acasă!

Am redefinit sonoritățile românești îmbinând texturi din lumea clasică cu dinamica de dans și forța tribală a bandului alternativ. În muzica noastră lumească se oglindește spațiul de pe unde ne-am tras seva – bucovinean, moldovean, sud-dunărean și balcanic, așa cum e toată România.” (Mădălina Pavăl)

ORCHESTRA:

Alexei Țurcan: chitară/ acordeon/ voce

Philip Goron: tobe/ percuție

Alex Corlan: bass

Lucian Naste: chitară

Ioana Turcu: flaut

Alice Hristudor: harpă

Diana Ciudin: vioară

Sarah Andreescu: vioară

Mihail Grigore: violoncel/ voce

Răzvan Florescu: vibrafon

Scenografie: Alina Petrovschi

Lighting Design: Alin Popa

Mulțumiri: Marga Dumitrescu

* Prețul unui bilet este de 100 de lei + taxe

HÔTEL DES POÈMES – Spectacol în camere de hotel

Text și regie: Iris Spiridon  
Cu: Ghighi Eftimie, Cosmina Olariu, Ada Lupu, Cristian Popa, Vlad Udrescu

Spectacolul are forma unei vizite prin spațiile hotelului Caro. Un ghid va însoți publicul prin acestă călătorie în timp, populată cu oameni și personaje care au rămas vii prin poveștile pe care le-au trait, putând fi (re)întâlniți cu ocazia unică a acestei vizite.

O vom întâlni pe Anais Nin, captivă în camera de hotel în care și-a trăit poveștile secrete de iubire. Dar este vorba despre o Anais transportată în prezent, care vede prin noi o lume care s-a născut după moartea ei, în timp ce noi avem privilegiul de a ne întoarce în timp și de a pătrunde în universul din care provine ea.

Altă cameră este rezervată unui cuplu care face o escapadă la hotel, aparent pentru a-și pune fanteziile în practică, dar care testează de fapt, la un nivel profund, cât durează iubirea care ne aduce împreună și ce suntem în stare să facem pentru a o salva.

În ultima camera dăm buzna peste poetul Rimbaud care se refugiază la hotel după ce a fost împușcat în braț de poetul Verlaine. Ajungem astfel să fim martorii unui delir poetic care transcende realitatea și care ne face să ne întrebăm dacă, după 133 de ani de la moartea lui, s-a reinventat sau nu iubirea.

Spectacolul este conceput în contextul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei. Astfel, toate personajele sunt interpretări imaginare ale unor personalități marcante ale culturii franceze. Textul dramatic este original, cuprinzând și fragmente din operele unor scriitori precum: Arthur Rimbaud, Louis Ferdinand Celine, Jean Cocteau, Anais Nin, Julien Green, Charles Perrault & alții.

În același timp, „Hôtel des poèmes” este o încercare de a aborda sustenabil un spectacol de teatru, în sensul de a integra toate mijloacele tehnice disponibile în spațiu, fără a utiliza alte echipamente de teatru care generează un consum suplimentar de energie.

O producție work in progress CREART / TEATRELLI. Cu sprijinul: Hotel CARO

Reprezentațiile se vor desfășura la Hotel Caro, în limba română, ca parte din programul Anualei de artă și știință NEO ART CONNECT, susținut de BRD- Groupe Societe Generale.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Durata: 50 de minute

Lasă-i să moară proști

Un spectacol de Catinca Drăgănescu

Cu: George Albert Costea, Mara Căruțașu, Vladimir Purdel, Bogdana Dima, Andrei Raicu

Scenografie: Gabi Albu

Muzică și sound design: Andrei Raicu & Bogdana Dima

Lighting design: Andrei Ignat

Articulat ȋn jurul unui interviu marcant cu un regizor rus, devenit refugiat politic ȋn urma declanșării războiului ruso-ucrainian, spectacolul își propune să fie o radiografie a măcinărilor identitare și politice ale generației milenialilor. Scindată ȋntre valorile occidentale și mentalitatea estică, ȋntre implicare civică și apatie politică, ȋntre marea istorie și micile istorii, această generație de tranziție pare a avea ȋncrustată ȋn experiența ei ȋnsăși esența transformărilor apărute ȋn societățile est-europene post-totalitare.

„Folosind articole din presă, repere culturale, manuale, istorii personale și interviuri, artiștii investighează propriul proces de devenire ȋntr-o ȋncercare de chestionare și recuperare identitară. Lasă-i să moară proști este un spectacol despre războiul interior și războiul exterior, despre apartenență și comunitate, despre cine suntem și cum ne regăsim ȋn ceea ce trăim.”, explică regizoarea Catinca Drăgănescu.

Prima etapă de montare s-a concretizat în luna decembrie 2022 cu o lectură performativă și o discuție cu publicul pe marginea textului, dar și a propriilor experiențe și percepții. Etapa finală a debutat în aprilie cu un artist talk și un workshop cu două dintre membrele fondatoare ale colectivului de performance She She Pop din Berlin, pornind de la metoda de lucru cu materiale autobiografice, dezvoltată de multipremiatul grup german de-a lungul celor 30 de ani de activitate.

O producție work in progress creart / TEATRELLI.

Partener: Teatrul de Animație Țăndărică

Spectacolul conține efecte stroboscopice. Nu este recomandat persoanelor cu fotosensibilitate.

*Prețul unui bilet este de 40 lei+taxe.

cerul (hartă către casă)

Premieră – etapa 1 a producției work in progress creart/Teatrelli

regie: Irisz Kovacs, dramaturgie: Doru Vatavului, scenografie: Clara Ștefana, mișcare scenică: Ruxandra Bobleagă, sound design: Adrian Piciorea

Cu: Armand Crisan, Bogdan Iancu, Antonia Scutaru, Iosif Paștina

Noua productie work in progress are ca punct de plecare albumul de pictură al lui Șerban Savu – „Drifting”, având convingerea că picturile lui deschid o ușă, aprind o lumină și suspendă în timp momentele cotidiene cu care suntem atât de obișnuiți, încât privirea noastră se lovește de ele, fără a le mai nota, dar în care ne-am putea vedea reflectată întreaga viață. Cercetând tema vieții umane în România contemporană, cu poezia, ironia și amărăciunea ei, artiștii își propun să genereze un text dramatic, pornit de la exerciții de imaginație și improvizație ale actorilor și coordonat și completat de dramaturgul Doru Vatavului. Scopul este acela de a crea o cronică afectivă asupra ceea ce înseamnă să fii om aici și acum, având ca punct de plecare imaginea și construind întru imagine, reinterpretând și recreând lucrările lui Șerban Savu, din dorința de a traduce în limbaj teatral, în imagini în mișcare, senzația pe care o generează privitorului picturile lui Savu.

Noua producție work in progress a fost selectată în cadrul open call-ului lansat de creart/Teatrelli în 2021, în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecția a fost realizată de către un juriu format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorii Radu Nica și Cristian Ban, precum și Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.

Performerii au fost selectați în urma unui casting la care au participat peste 160 de actori.

Să vorbesc cu tine

„Să vorbesc cu tine”, pe un text de Ana-Maria Bamberger, un spectacol de și cu Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu, scenografia și proiecții video: Vladimir Turturică.

Producția creart/Teatrelli aduce o abordare mai puțin obișnuită pe scena de teatru din București – cea de comics în mișcare, pornind de la o realitate cu care ne confruntăm permanent: lipsa unei comunicări reale și distanțele pe care le creăm între noi. „Să vorbesc cu tine” este, așadar, o alegorie a poveștilor de dragoste din zilele noastre, cu tot absurdul pe care îl conțin, prezentat însă într-o notă ludică și comică.

Piesa Anei Maria Bamberger a avut premiera mondială la Paris, la Théatre Le Guichet Montparnasse, în 2018, producția creart/ Teatrelli fiind prima montare scenică din România. Construit ca un spectacol work in progress, „Să vorbesc cu tine” a fost prezentat într-o primă etapă de lucru ca lectură performativă online, în iunie 2020, la scurt timp după ieșirea din izolare, fiind adaptat ulterior câtorva spații outdoor și indoor. Spectacolul a crescut și a evoluat împreună cu vremurile și contextele pe care le trăim, încercând să integreze și să traducă, de la o etapa inițială la cea finală, schimbările de gesturi și comportamente, impuse de noua normalitate.

Mi-am dorit, împreună cu Daniel Pascariu și Vladimir Turturică, să construim o poveste despre oamenii  contemporani, despre barierele pe care le punem în comunicarea cu celălalt, despre neîncredere, despre distanțare, despre timpul și spațiul de care avem nevoie ca să ne împăcăm cu noi înșine și să primim alt om în viața noastră. Sper ca noi să reușim să vorbim cu umor despre o poveste romantică, cu multiple semnificații actuale. Am căutat să inventăm o cheie comună de joc, comică și ironică totodată, care să sublinieze absurdul pe care îl generează frica. Uneori vorbim atât de mult și nu ne spunem nimic de fapt. Uneori avem atâta nevoie să vorbim și, când ajungem față în față, nu avem curaj să zicem mare lucru. Învățăm să ne închidem neîncetat, în mii de feluri, și ne deschidem foarte rar. Și timpul trece, sau îl lăsăm să treacă.” – Antoaneta Cojocaru.

Să vorbesc cu tine 

de Ana-Maria Bamberger

Cu: Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu

Scenografie și proiecții video: Vladimir Turturică

Light design: Traian Marin

Un spectacol de Antoaneta Cojocaru

Susținut de: JTI

The Others / Ceilalți

Performance pentru un spectator / câte o nouă reprezentație la fiecare 20 de minute
Teatrelli, Goethe Institut și spațiul public dintre ele

”In my heart and soul I wanna block and delete all of my contacts and drive three hours away with someone that I just met.”@badluckbabii

”The Others” oferă fiecărui participant acces la intimitatea afectivă a unei alte persoane. Am construit o suită de trei situații relaționale pentru a descoperi diversitatea răspunsurilor umane la afișarea emotivității. 

Participantul are libertatea să construiască relația cu performerul, în funcție de propriile curiozități, intuiții și limite. Pe parcursul performance-ului va rămâne invizibil și anonim. Spectatorul va alege distanța la care vrea să stea față de performer pe tot parcursul întâlnirii. Această distanță este introdusă într-un program conceput împreună cu coderul Grig Burloiu și impune întregul algoritm al experienței. Distanța sau apropiere dintre doi oameni este, poate, doar o chestiune de sincronizare.

”The Others” a luat naștere în 2021, în timpul rezidenței regizoarei Ioana Păun la MuseumsQuartier Wien/tranzit.org, în contextul distanțării sociale. Poate fi privit ca o serie de reflecții post-pandemice la care regizoarea i-a invitat să i se alăture pe curatoarea Synne Genzmer, performerii Ana-Maria Pop, Raluca FelezeuAlexandra Vieru și Petru Mărginean, stilista Veronica Nojac, programatorul Grig Burloiu, graficiana Alice Voinea. ”The Others” este produs de Biatrice Cozmolici, Co-producători: creart/Teatrelli, Institutul Goethe și Forumul Cultural Austriac. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Premiera a avut loc în septembrie 2022, iar în luna luna ianuarie 2023 a avut loc cea de a doua etapă a acestui performance.

Durata fiecărui performance: 30 de minute. 

DUAL, un performance despre prietenie

Performeri: George Albert Costea,  Mihaela Velicu, Vlad Udrescu

DUAL este un performance teatral, non-verbal, cu o poveste pretext pentru căutările artiștilor: trei prieteni foarte buni se întâlnesc să gătească împreună un desert. Ceea ce este, aparent, senin și natural, începe să pulseze pe dedesubt. Artiștii traduc prin interacțiunea cu obiectele unei bucătării stările opuse prieteniei. Ce se întâmplă când dispare încrederea? Apare îndoiala. Ce se întâmplă când dispare siguranța? Apare frica.

DUAL este o invitație la a privi prietenia dincolo de clișeu și, totodată, o formă de căutare a mijloacelor de expresie artistică. 

Puncte de pornire și inspirație au fost Erwin Wurm și Csilla Klenyánszki, artiști conceptuali – dar cu umor – care analizează cotidianul prin sculpturi umane de un echilibru fragil.

Durata: 70 minute

Premiera etapei finale: 29, 30 și 31 iulie 2022.

O producție creart/Teatrelli din seria spectacolelor / performance-urilor work in progress.

CRONICI

Spectacolul Letei Popescu mi-a readus aminte de ce iubesc teatrul: pentru că este artă, înainte de orice artă. Iar asta nu poate face oricine! – Nona Rapotan în Bookhub.ro

Un spectacol extrem de fiziologic având în centrul sistemului spectacular corpul cu propriile sale fantasme, cu o energie răvășitoare, transmisibilă și incitantă. Dacă ne gândim că regizorul Peter Brook a considerat performance-ul cel mai fertil, dacă nu şi unicul teren de experimentare, spectacolul de la Teatrelli poate constitui un sensibil omagiu. – Alina Maer în Scene și cuvinte

Pretențios, dar carne vie, DUAL este un powerplay de tensiuni și de frecvențe înalte, de la început până la final. – Raluca Cîrciumaru în revista „Teatrul azi”

O experienţă artistică îndrăzneaţă, care, cu siguranţă, te smulge din balamalele ruginite ale confortului. Conceptul semnat de Leta Popescu, Bogdan Spătaru şi Florin Fieroiu, inspirat din opera lui Erwin Wurm și a Csillei Klenyánszki, are îndrăzneala de a contesta sinceritatea prieteniei şi candoarea repunerii în dicuţie a limitelor comunicării profunde dintre cei care formează cercul cel mai strâns de încredere. – Alina Epîngeac în d’E-pîn-geac

Dual este produs într-un program de performance-uri work in progress, în care explorarea unor formule și limbaje noi este partea esențială, iar o a doua etapă, în care rezultă un produs artistic viabil pentru a fi reprezentat ca spectacol, nu este neapărat obligatorie. Acest aspect, de cercetare a unor limbaje performative fără presiunea rezultatului este un atu al programului de la Teatrelli (la noi sunt prea puține contexte care să ofere artiștilor spațiu de cercetare și încercare a unor formule performative noi). – Oana Stoica în Scena9

O nebunie îngrozitoare și perfectă. Un performance în detaliu, cu tensiuni greu de tradus în cuvinte, într-un timp suspendat, cu trei protagoniști și o poveste. Și eu cu ei. În aceeași poveste. – Georgiana Ene în LiterNet

Mihaela, George și Vlad sunt impresionanți pe bază de capacitate de efort & expresivitate corporală & facială, eleganță & precizie a mișcărilor, comunicare & coordonare. Când mai vorbește cineva despre pregătirea fizică și joacă de-a / cu trupul a actorilor români, eu zic să declare, mai întâi, dacă a văzut sau nu Dual-ul. – Mihai Brezeanu în LiterNet.ro