Events Archive - Teatrelli

„zeițe de categoria B” în cadrul FNT 2024

Spectacolul „zeițe de categoria B” este parte din selecția oficială a celei de a 34-a ediții a Festivalului Național de Teatru – FNT 2024, cu două reprezentații în 19 și 20 octombrie, de la ora 19:00.

„zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri, este un spectacol-eveniment care aduce pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor: Elena Ivanca (actriță a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdó (actriță a Teatrului „Regina Maria” Oradea), Silvia Luca (actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani).

După premiera din luna septembrie 2023, de la București, spectacolul se joacă, pe rând, în toate teatrele co-producătoare: creart/TEATRELLI (inițiatorul proiectului și producătorul principal), Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

„zeițe de categoria B” chestionează un subiect de interes contemporan: granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, acelea care au provocat turnuri semnificative. Un demers care aduce în discuție modalitățile prin care artiștii sunt adesea schimbați asemenea unor piese. Mecanismul dur al artelor strivește personalități sensibile care au făcut performanță într-o altă epocă, îi năucește pe cei prinși între vârste și nu le dă prea multe speranțe celor la început de carieră. Dar vocația nu se perimează, ea își caută porturi noi în care să acosteze, co-creatori care să stârnească mici revoluții personale și să provoace la dialog. 

Experiența sonoră a spectacolului este semnată de Adrian Piciorea, iar costumele sunt o selecție de piese din colecțiile lui Lucian Broscățean.

Producția a fost selectată în cadrul unui open call lansat de creart/Teatrelli în 2021, în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecția a fost realizată de către un juriu format din Octavian Saiu, Radu Nica, Cristian Ban și Roxana Lăpădat.

zeițe de categoria B
de Alexandra Felseghi, după o idee de Andrei Măjeri

Cu: Elena Ivanca, Ioana Dragoș Gajdó, Silvia Luca

Regia: Andrei Măjeri

Experiența sonoră: Adrian Piciorea

Costume: o selecție de piese din colecțiile lui Lucian Broscățean
Bijuterii: Monom by Georgiana Ciceo

Make-up Artist: Mara Rădulescu

Producător principal: creart / Teatrelli

Co-producători: Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Cu sprijinul: Hotel Caro

AȘTEPTÂNDU-L PE ULISE

Un spectacol – concert de Cristina Juncu, după „Odiseea” lui Homer

Producție prezentată în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”

Războiul s-a terminat și Ulise, autorul șmecheriei cu calul troian, care a asigurat câștigul grecilor, pornește spre Ithaca. Povestea reîntoarcerii sale acasă pe marea învolburată, ajutat, dar și încurcat de zei și de diverse reprezentanțe ale sexului frumos, a dat un nume tuturor poveștilor cu rătăciri prin lume ce i-au urmat: o odisee.

O muzică de poveste, pe care n-am putut să ne abținem să o transformăm în muzică.

Distribuție:
Ulise – Sebastian Marina
Penelopa și toate celelalte – Cristina Juncu
Athena, zeița înțelepciunii – Eliza Păuna (pian)
Poseidon, zeul mării – Alexandros Raptis (tobe)

Echipă:
Muzica – Cristina Juncu
Asistență orchestrație – Alexandros Raptis & Eliza Păuna
Inginer sunet – Alexandru Suciu
Grafică & afiș – Victor Diaconu
Foto – Florin Ghenade
PR – Anca Spiridon
Manager proiect – Daniel Alexandru Dragomir

Proiect cultural produs de asociația Par Coeur și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

ORFANI

Producție prezentată în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”

Irina și Dan iau cina în apartamentul lor dintr-un cartier de la marginea orașului. Seara le este data peste cap de Luci, fratele Irinei, care apare brusc la ușă într-o ipostază șocantă, după un incident violent la care a luat parte. Adaptat după textul omonim al lui Dennis Kelly, spectacolul ORFANI explorează liniile fine dintre bine și rău, încercând să găsească răspunsul la o întrebare mereu actuală: cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a-i proteja pe cei dragi?

Textul lui Dennis Kelly a fost terenul de joacă perfect pentru mine în a explora profunzimea cu care traumele din copilărie, dar și eșecul sistemului social, influențează dinamica relațiilor de cuplu, de familie, interumane. Oamenii buni fac uneori alegeri greșite. Iar oamenii răi fac uneori și alegeri corecte. Granița dintre bine și rău poate deveni uneori foarte dificil de distins, intențiile bune și valorile morale pot fi ușor pervertite de frică, discriminare și traumă. Despre dansul complex dintre toate acestea este spectacolul care, la final, sper să arunce o rază de lumină către ceea ce rămâne cu adevărat important, la finalul unei nopți lungi și negre.  – Laura Ducu (regizoare)

Gen: Thriller psihologic

Text: Dennis Kelly

Adaptare: Laura Ducu

Regie: Laura Ducu

Scenografie: Marius Stănică

Distribuție: Iulia Alexandra Neacșu, Șerban Ghilvaci, Robert Oprea

Durată: 100 de minute

Proiect co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național (AFCN)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

DUAL, un performance despre prietenie

Concept: Leta Popescu, Bogdan Spătaru, Florin Fieroiu

Performeri: George Albert Costea,  Mihaela Velicu, Vlad Udrescu

DUAL este un performance teatral, non-verbal, cu o poveste pretext pentru căutările artiștilor: trei prieteni foarte buni se întâlnesc să gătească împreună un desert. Ceea ce este, aparent, senin și natural, începe să pulseze pe dedesubt. Artiștii traduc prin interacțiunea cu obiectele unei bucătării stările opuse prieteniei. Ce se întâmplă când dispare încrederea? Apare îndoiala. Ce se întâmplă când dispare siguranța? Apare frica.

DUAL este o invitație la a privi prietenia dincolo de clișeu și, totodată, o formă de căutare a mijloacelor de expresie artistică. 

Puncte de pornire și inspirație au fost Erwin Wurm și Csilla Klenyánszki, artiști conceptuali – dar cu umor – care analizează cotidianul prin sculpturi umane de un echilibru fragil.

Durata: 70 minute

Premiera etapei finale: 29, 30 și 31 iulie 2022.

O producție creart/Teatrelli din seria spectacolelor / performance-urilor work in progress.

CRONICI:

Spectacolul Letei Popescu mi-a readus aminte de ce iubesc teatrul: pentru că este artă, înainte de orice artă. Iar asta nu poate face oricine! – Nona Rapotan în Bookhub.ro

Un spectacol extrem de fiziologic având în centrul sistemului spectacular corpul cu propriile sale fantasme, cu o energie răvășitoare, transmisibilă și incitantă. Dacă ne gândim că regizorul Peter Brook a considerat performance-ul cel mai fertil, dacă nu şi unicul teren de experimentare, spectacolul de la Teatrelli poate constitui un sensibil omagiu. – Alina Maer în Scene și cuvinte

Pretențios, dar carne vie, DUAL este un powerplay de tensiuni și de frecvențe înalte, de la început până la final. – Raluca Cîrciumaru în revista „Teatrul azi”

O experienţă artistică îndrăzneaţă, care, cu siguranţă, te smulge din balamalele ruginite ale confortului. Conceptul semnat de Leta Popescu, Bogdan Spătaru şi Florin Fieroiu, inspirat din opera lui Erwin Wurm și a Csillei Klenyánszki, are îndrăzneala de a contesta sinceritatea prieteniei şi candoarea repunerii în dicuţie a limitelor comunicării profunde dintre cei care formează cercul cel mai strâns de încredere. – Alina Epîngeac în d’E-pîn-geac

Dual este produs într-un program de performance-uri work in progress, în care explorarea unor formule și limbaje noi este partea esențială, iar o a doua etapă, în care rezultă un produs artistic viabil pentru a fi reprezentat ca spectacol, nu este neapărat obligatorie. Acest aspect, de cercetare a unor limbaje performative fără presiunea rezultatului este un atu al programului de la Teatrelli (la noi sunt prea puține contexte care să ofere artiștilor spațiu de cercetare și încercare a unor formule performative noi). – Oana Stoica în Scena9

O nebunie îngrozitoare și perfectă. Un performance în detaliu, cu tensiuni greu de tradus în cuvinte, într-un timp suspendat, cu trei protagoniști și o poveste. Și eu cu ei. În aceeași poveste. – Georgiana Ene în LiterNet

Mihaela, George și Vlad sunt impresionanți pe bază de capacitate de efort & expresivitate corporală & facială, eleganță & precizie a mișcărilor, comunicare & coordonare. Când mai vorbește cineva despre pregătirea fizică și joacă de-a / cu trupul a actorilor români, eu zic să declare, mai întâi, dacă a văzut sau nu Dual-ul. – Mihai Brezeanu în LiterNet.ro

AȘTEPTÂNDU-L PE ULISE

Un spectacol – concert de Cristina Juncu, după „Odiseea” lui Homer

Producție prezentată în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”

Războiul s-a terminat și Ulise, autorul șmecheriei cu calul troian, care a asigurat câștigul grecilor, pornește spre Ithaca. Povestea reîntoarcerii sale acasă pe marea învolburată, ajutat, dar și încurcat de zei și de diverse reprezentanțe ale sexului frumos, a dat un nume tuturor poveștilor cu rătăciri prin lume ce i-au urmat: o odisee.

O muzică de poveste, pe care n-am putut să ne abținem să o transformăm în muzică.

Distribuție:
Ulise – Sebastian Marina
Penelopa și toate celelalte – Cristina Juncu
Athena, zeița înțelepciunii – Eliza Păuna (pian)
Poseidon, zeul mării – Alexandros Raptis (tobe)

Echipă:
Muzica – Cristina Juncu
Asistență orchestrație – Alexandros Raptis & Eliza Păuna
Inginer sunet – Alexandru Suciu
Grafică & afiș – Victor Diaconu
Foto – Florin Ghenade
PR – Anca Spiridon
Manager proiect – Daniel Alexandru Dragomir

Proiect cultural produs de asociația Par Coeur și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Să vorbesc cu tine

„Să vorbesc cu tine”, pe un text de Ana-Maria Bamberger, un spectacol de și cu Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu, scenografia și proiecții video: Vladimir Turturică.

Producția creart/Teatrelli aduce o abordare mai puțin obișnuită pe scena de teatru din București – cea de comics în mișcare, pornind de la o realitate cu care ne confruntăm permanent: lipsa unei comunicări reale și distanțele pe care le creăm între noi. „Să vorbesc cu tine” este, așadar, o alegorie a poveștilor de dragoste din zilele noastre, cu tot absurdul pe care îl conțin, prezentat însă într-o notă ludică și comică.

Piesa Anei Maria Bamberger a avut premiera mondială la Paris, la Théatre Le Guichet Montparnasse, în 2018, producția creart/ Teatrelli fiind prima montare scenică din România. Construit ca un spectacol work in progress, „Să vorbesc cu tine” a fost prezentat într-o primă etapă de lucru ca lectură performativă online, în iunie 2020, la scurt timp după ieșirea din izolare, fiind adaptat ulterior câtorva spații outdoor și indoor. Spectacolul a crescut și a evoluat împreună cu vremurile și contextele pe care le trăim, încercând să integreze și să traducă, de la o etapa inițială la cea finală, schimbările de gesturi și comportamente, impuse de noua normalitate.

„Un spectacol care te obligă să te identifici cu cei de pe scenă și să-l urmărești gâtuit de emoție că se spune povestea ta. […] E ceva mistuitor și magic în felul în care-și transpun artistic aparițiile actorii Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu, îndrăgostiții scenei românești de azi.”, scria Horia Ghibuțiu despre prima etapă a producției work in progress.

Mi-am dorit, împreună cu Daniel Pascariu și Vladimir Turturică, să construim o poveste despre oamenii  contemporani, despre barierele pe care le punem în comunicarea cu celălalt, despre neîncredere, despre distanțare, despre timpul și spațiul de care avem nevoie ca să ne împăcăm cu noi înșine și să primim alt om în viața noastră. Sper ca noi să reușim să vorbim cu umor despre o poveste romantică, cu multiple semnificații actuale. Am căutat să inventăm o cheie comună de joc, comică și ironică totodată, care să sublinieze absurdul pe care îl generează frica. Uneori vorbim atât de mult și nu ne spunem nimic de fapt. Uneori avem atâta nevoie să vorbim și, când ajungem față în față, nu avem curaj să zicem mare lucru. Învățăm să ne închidem neîncetat, în mii de feluri, și ne deschidem foarte rar. Și timpul trece, sau îl lăsăm să treacă.” – Antoaneta Cojocaru.

Să vorbesc cu tine 

de Ana-Maria Bamberger

Cu: Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu

Scenografie și proiecții video: Vladimir Turturică

Light design: Traian Marin

Make-up Artist: Mara Rădulescu

Un spectacol de Antoaneta Cojocaru

Susținut de: JTI

Lupte și metamorfoze

Concept și regie: Eugen Jebeleanu
după romanul „Luptele și metamorfozele unei femei” și fragmente din „Cine l-a ucis pe tata?” de Édouard Louis
Scenografie: Velica Panduru
Cu: Măriuca Bosnea, Șerban Ghilvaci, Niko Becker

Sound design: Niko Becker
Video design: Iustin Surpanelu
Asistență dramaturgie: Paula Rusu
Asistență regie: Daniel Săvescu
Lighting design: Sabina Reus & Andrei Ignat

Eugen Jebeleanu încheie cea de a doua etapă de lucru la Teatrelli – după producția work in progress „Băiatul văduvă” după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard –  cu un spectacol care abordează teme similare, însă din perspective diferite:  Lupte și metamorfoze” după romanul „Luptele și metamorfozele unei femei” și fragmente din „Cine l-a ucis pe tata?” de Édouard Louis. 

„Lupte și metamorfoze” este un spectacol despre relația copil-parinte, despre ce moștenim și ce ducem mai departe. Cele două texte scrise de Édouard Louis „Cine l-a ucis pe tata?” și „Luptele și metamorfozele ale unei femei” chestionează raportul nostru cu trecutul, cu noțiunea de familie, implicit cu sentimentul de apartenență. Autorul tratează teme extrem de relevante pentru generația tânără de azi: construcția identității în societatea contemporană, diferențele de clasă socială și impactul acestei disfuncții în viața intimă, descoperirea și asumarea homosexualității, politicul care influențează traiul oamenilor de rând, înfrângerile și ratările individuale și colective dar și speranța că o nouă revoluție populară este posibilă. 

Când am citit prima dată cărțile lui Édouard Louis am fost imediat impactat de tonul franc și fără pudoare pe care autorul îl avea. Faptul că se spun lucrurilor pe nume, fără autocenzură, mi-a trezit interesul pentru a pune în scenă această scriitură crudă și necesară. Am început lucrul la acest proiect în primăvara lui 2023, pe durata cursului pe care îl predau la Masterul de Actorie din cadrul UNATC. Am construit spectacolul pentru acești tineri actori, pentru a-i pune în valoare ca artiști creatori și pentru a crea un cadru în care vocea acestei noi generații să fie auzită. Intersecția dintre problemele generației lui Édouard Louis (care e și a mea) cauzate de confruntările cu propriile rădăcini din mediul familial rural francez și frământările noii generații din România cu visele și deziluziile sale, cu luptele sale în combaterea arhaismului și a patriarhatului dar și ieșirea din invizibilitate cu privire la abuzurile din campul muncii și protestele sale împotriva corupției și sistemului de sănătate contaminant de supremația banului, e cheia conceptului regizoral. 

„Lupte și metamorfoze” este, nu în ultimul rând, un gest onest despre condiția umană, o mărturie despre feminism, diversitate, victime și călăi. Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm? În contextul unui viitor incert, în care războaiele vor fi lăsat consecințe devastatoare, în care frontierele par tot mai prezente, ce putem clădi pentru o artă a reconcilierii care să permită să trăim experiențe colective salvatoare?Eugen Jebeleanu

O producție creart/TEATRELLI din seria spectacolelor / performance-urilor work in progress.

Durata: 90 min.

Proiect realizat în parteneriat cu Institutul Francez din România.

Partener media principal: Radio Guerilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, IQads, happ.ro

Mulțumiri: Teatrul de Animație Țăndărică, Muzeul Istoriei și Culturii Queer din România

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

Nerecomandat persoanelor cu sensibilitate la fum de scenă.

ORFANI

Producție prezentată în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră”

Irina și Dan iau cina în apartamentul lor dintr-un cartier de la marginea orașului. Seara le este data peste cap de Luci, fratele Irinei, care apare brusc la ușă într-o ipostază șocantă, după un incident violent la care a luat parte. Adaptat după textul omonim al lui Dennis Kelly, spectacolul ORFANI explorează liniile fine dintre bine și rău, încercând să găsească răspunsul la o întrebare mereu actuală: cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a-i proteja pe cei dragi?

Textul lui Dennis Kelly a fost terenul de joacă perfect pentru mine în a explora profunzimea cu care traumele din copilărie, dar și eșecul sistemului social, influențează dinamica relațiilor de cuplu, de familie, interumane. Oamenii buni fac uneori alegeri greșite. Iar oamenii răi fac uneori și alegeri corecte. Granița dintre bine și rău poate deveni uneori foarte dificil de distins, intențiile bune și valorile morale pot fi ușor pervertite de frică, discriminare și traumă. Despre dansul complex dintre toate acestea este spectacolul care, la final, sper să arunce o rază de lumină către ceea ce rămâne cu adevărat important, la finalul unei nopți lungi și negre.  – Laura Ducu (regizoare)

Gen: Thriller psihologic

Text: Dennis Kelly

Adaptare: Laura Ducu

Regie: Laura Ducu

Scenografie: Marius Stănică

Distribuție: Iulia Alexandra Neacșu, Șerban Ghilvaci, Robert Oprea

Durată: 100 de minute

Proiect co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național (AFCN)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

RETRO REC

O instalație de sunet cu intervenții performative de / cu Simona Dabija & Vlaicu Golcea

Producție prezentată în cadrul programului creart / TEATRELLI „Spectacole independente în premieră”

Coregrafa Simona Dabija și compozitorul și muzicianul Vlaicu Golcea te invită la “RETRO REC”, un proiect interdisciplinar care documentează istoria orală a culturii de clubbing și petrecere a timpului liber din București, adresând exploratoriu ultimii 60 de ani. 

*************

RETRO REC | Performance multimedia (40′)

26, 27.09, 03, 04.10 — câte două reprezentații pe zi, de la orele 19:00 și 20:00

| Intrare pe bază de bilet |

Ultimele reprezentații, de pe 27 septembrie și 3 octombrie, vor fi urmate de două discuții cu publicul. 

Cu o abordare transgenerațională, RETRO REC se bazează pe poveștile reale a șase locuitori ai orașului, de diferite vârste și cu experiențe variate, pentru a reconstrui și reinterpreta istoria ritmică a cartierelor capitalei. Instalația integrează creativ echipamente audio vechi pentru a crea o experiență sonoră ce reflectă schimbările sociale și culturale ale orașului. Intervențiile performative ale coregrafei completează peisajul sonor cu pasaje coregrafice și ritmice documentare care oferă o experiență multisenzorială și interoghează relația dintre corp, sunet, spațiu și identitate comunitară. Evenimentul include și două sesiuni de discuții cu publicul, angajând publicul într-un dialog intergenerațional.

„În RETRO REC bpm-urile atribuite diferitelor perioade creează situații performative în care corpul devine un instrument reflexiv al memoriei ritmice colective. Pe măsură ce corpul meu se sincronizează cu universul sonor, se generează o transformare a bpm-ului, similară cu mixajul unui DJ, care îmbină diferite piese și tranzitează de la un ritm la altul. În instalație, natura corpului este de-o potrivă fizică și tehnologică, devenind o reprezentare vizuală a ritmului, o cutie de rezonanță care fluctuează în funcție de numărul de bătăi pe minut.” – SIMONA DABIJA

RETRO REC | Instalație de sunet (20′, în loop) 

Program vizitare: 

28, 29.09 — orele 12:00 – 16:00

1, 2.10 — orele 16:00 – 19:30

| Intrare liberă |

O sculptură audio amplasată în spațiul de întâmpinare a publicului Teatrelli, alcătuită dintr-o colecție meticuloasă de echipamente vintage, transformă tehnologia analogică într-o formă de artă. Încorporând elemente de design industrial și estetică retro instalația creează un peisaj sonor captivant și funcționează ca un portal temporal. Fiecare aparat este poziționat strategic, contribuind la o compoziție auditivă dinamică care reflectă fragmente diverse ale culturii de club a Bucureștiului. 

„Toate device-urile pe care le numim acum retro au fost, la vremea respectivă – cutting-edge tech. Ele permiteau pe vremea aceea o infuzie de informație sonoră ultra necesară unei lumi expuse absurdului unui sistem totalitar – poate cel mai agresiv, violent, represiv și pervers din toată Europa de Est. Împreună cu Alexandru Andrei, un artist cu o acuitate de maximă rezoluție, care va face curatoriatul și mentenanța tehnică a aparaturii retro, vom pune într-o instalație multi-canal frânturi de informații sonore care ar trebui, prin felul în care sunt dispuse fizic și redate timbral, să permită privitorilor și ascultătorilor accesul la introspecție și de ce nu – visare sau ficțiune – insight-uri ce pot valida un act artistic sincer și autentic.” – VLAICU GOLCEA

*************

CREDITE

un proiect creat de Simona Dabija, Vlaicu Golcea

intervenții performative Simona Dabija

dramaturgie Simona Deaconescu

suport cercetare Ionuț Dulămiță, Bogdan Iancu

design tehnic Alexandru Andrei

design materiale vizuale Ioana Trușcă

comunicare Ruxandra Pătrașcu-Maian

producție Simona Deaconescu

asistent proiect Georgia Elza Măciuceanu

RETRO REC este produs de ART HAZARD, în parteneriat cu creart / TEATRELLI

RETRO REC este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

RETRO REC

O instalație de sunet cu intervenții performative de / cu Simona Dabija & Vlaicu Golcea

Producție prezentată în cadrul programului creart / TEATRELLI „Spectacole independente în premieră”

Coregrafa Simona Dabija și compozitorul și muzicianul Vlaicu Golcea te invită la “RETRO REC”, un proiect interdisciplinar care documentează istoria orală a culturii de clubbing și petrecere a timpului liber din București, adresând exploratoriu ultimii 60 de ani. 

*************

RETRO REC | Performance multimedia (40′)

26, 27.09, 03, 04.10 — câte două reprezentații pe zi, de la orele 19:00 și 20:00

| Intrare pe bază de bilet |

Ultimele reprezentații, de pe 26 septembrie și 3 octombrie, vor fi urmate de două discuții cu publicul. 

Cu o abordare transgenerațională, RETRO REC se bazează pe poveștile reale a șase locuitori ai orașului, de diferite vârste și cu experiențe variate, pentru a reconstrui și reinterpreta istoria ritmică a cartierelor capitalei. Instalația integrează creativ echipamente audio vechi pentru a crea o experiență sonoră ce reflectă schimbările sociale și culturale ale orașului. Intervențiile performative ale coregrafei completează peisajul sonor cu pasaje coregrafice și ritmice documentare care oferă o experiență multisenzorială și interoghează relația dintre corp, sunet, spațiu și identitate comunitară. Evenimentul include și două sesiuni de discuții cu publicul, angajând publicul într-un dialog intergenerațional.

„În RETRO REC bpm-urile atribuite diferitelor perioade creează situații performative în care corpul devine un instrument reflexiv al memoriei ritmice colective. Pe măsură ce corpul meu se sincronizează cu universul sonor, se generează o transformare a bpm-ului, similară cu mixajul unui DJ, care îmbină diferite piese și tranzitează de la un ritm la altul. În instalație, natura corpului este de-o potrivă fizică și tehnologică, devenind o reprezentare vizuală a ritmului, o cutie de rezonanță care fluctuează în funcție de numărul de bătăi pe minut.” – SIMONA DABIJA

RETRO REC | Instalație de sunet (20′, în loop) 

Program vizitare: 

28, 29.09 — orele 12:00 – 16:00

1, 2.10 — orele 16:00 – 19:30

| Intrare liberă |

O sculptură audio amplasată în spațiul de întâmpinare a publicului Teatrelli, alcătuită dintr-o colecție meticuloasă de echipamente vintage, transformă tehnologia analogică într-o formă de artă. Încorporând elemente de design industrial și estetică retro instalația creează un peisaj sonor captivant și funcționează ca un portal temporal. Fiecare aparat este poziționat strategic, contribuind la o compoziție auditivă dinamică care reflectă fragmente diverse ale culturii de club a Bucureștiului. 

„Toate device-urile pe care le numim acum retro au fost, la vremea respectivă – cutting-edge tech. Ele permiteau pe vremea aceea o infuzie de informație sonoră ultra necesară unei lumi expuse absurdului unui sistem totalitar – poate cel mai agresiv, violent, represiv și pervers din toată Europa de Est. Împreună cu Alexandru Andrei, un artist cu o acuitate de maximă rezoluție, care va face curatoriatul și mentenanța tehnică a aparaturii retro, vom pune într-o instalație multi-canal frânturi de informații sonore care ar trebui, prin felul în care sunt dispuse fizic și redate timbral, să permită privitorilor și ascultătorilor accesul la introspecție și de ce nu – visare sau ficțiune – insight-uri ce pot valida un act artistic sincer și autentic.” – VLAICU GOLCEA

*************

CREDITE

un proiect creat de Simona Dabija, Vlaicu Golcea

intervenții performative Simona Dabija

dramaturgie Simona Deaconescu

suport cercetare Ionuț Dulămiță, Bogdan Iancu

design tehnic Alexandru Andrei

design materiale vizuale Ioana Trușcă

comunicare Ruxandra Pătrașcu-Maian

producție Simona Deaconescu

asistent proiect Georgia Elza Măciuceanu

RETRO REC este produs de ART HAZARD, în parteneriat cu creart / TEATRELLI

RETRO REC este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.