Concerte Archives - Teatrelli

Caravana “DJANGO” – Gypsy Jazz Manouche” – EMY DRĂGOI

Deși, din cauza vremii nefavorabile, nu ne-am putut bucura de concertul special EMY DRĂGOI & Aylin Cadîr – CINEACORDEON, de Ziua Bucureștiului, în Grădina cu Filme – Cinema & More, vă invităm de această dată în spațiul Teatrelli, la un alt proiect de excepție care poartă semnătura maestrului EMY DRĂGOI: Caravana “DJANGO” – Gypsy Jazz Manouche”. Omagiu – Django Reinhardt & Stéphane Grappelli. Invitat special: AYLIN CADÎR.

Un gen muzical cu o istorie şi un parfum aparte: Jazz-ul Manouche, originar din suburbiile Franței – ţara în care Emy Drăgoi şi-a desăvârşit studiile muzicale, primind titlul de „Artistul anului”. Este, de asemenea, țara în care i-a descoperit pe iluştrii promotori ai acestui gen muzical, Django Reinhardt şi Stéphane Grapelli, trăind alături de David Reinhardt (nepotul lui Django), susținând spectacole împreuna cu el și Trio Rosenberg, Biréli Lagrène, Didier Lockwood etc.

Din repertoriul acestui proiect nu vor lipsii teme nemuritoare, precum: “Minor Swing”, “Daphne”, “Belleville”, “Djangology”, “Swing ’42” și “Nuages”, devenite piese standard în muzica de jazz.

Invitatul special al proiectului este Aylin Cadîr – actriță a Teatrului Național București, apreciată pentru rolurile din teatru şi film, pentru prezenţele de la radio şi televiziune, având şi o solidă pregătire muzicală. Totodată, alături de Emy Drăgoi pe scenă: Jazz Hot Club Romania.Vă așteptăm, așadar, la un voiaj muzical plin de magie!

Concert AIDA ȘI NOI

De ce Aida și Noi? De ce de 1 Martie? De ce la Teatrelli?

Pentru că nicăieri în Bucureștiul nostru drag nu s-a mai văzut o trupă compusă dintr-o bosniacă, un chilean, un cubanez, un bulgar și un fost expat. Unde mai pui că mai au în componență și un bucureștean sadea, venit tocmai din îndepărtatul cartier Drumul Taberei?

Pare o glumă…

Și totuși… cei cinci mușchetari – Aida Šošić – voce (din Bosnia și Herzegovina), Mihai Victor Iliescu – voce și chitară (din Berlin & București), Dan Samoilă – bas (din București), Aristides Orlando Panaitescu Alegria Ati – percuție (din Santiago de Chile), Luis Angel Palomino Tuero –  saxofon (din Havana, Cuba) și Ilko Gradev aka Elijah Saint – acordeon (din Ruse, Bulgaria) – și-au pus bagajele culturale și emoționale, experiențele diverse de viață, abilitățile și viziunile artistice laolaltă, într-un „proiect plin de umor, demențial, absurd și atâââât de frumos”.

Așadar, dacă ai chef de un show cu puțin Glam Disco, nițel Psychedelia, un pic de Gypsy și niște Funk, Drum’n’bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly și Tango, te invităm să iți iei sau să faci cadou un Marțișor special: la Teatrelli: AIDA ȘI NOI, 1 Martie, ora 19.00.

TEODORA ENACHE – Song about LOVE

Teodora Enache – vocal
Călin Grigoriu – chitară

Teatrelli a sărbătorit Dragobetele cu un concert special Teodora Enache, un concert despre iubire…

„Iubirea nu se dăruie decât pe sine. Divină, misterioasă și atotputernică.

Iubirii îi este de ajuns … IUBIREA.”

În seara de 23 februarie, la Teatrelli, Teodora Enache ne-am propus o călătorie, invitându-ne pe fiecare în parte să ne lasăm pătrunși de misterul muzicii și să simțim cum iubirea ne înlănțuie… din nou sau pentru prima dată…

Partenerul ei de scenă este chitaristul Călin Grigoriu.

Concert TREI PARALE

Cu ocazia celebrării a 161 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, Teatrell a găzduit un concert al grupului TREI PARALE, care a ilustrat unul dintre efectele Micii Uniri: libertatea de a trece (muzical) de la un peisaj (românesc) la altul, sub aceeași identitate culturală. A fost prezentat un repertoriu special, cu melodii tradiționale culese din zona Munteniei, Olteniei și Moldovei – o selecție din mai multe proiecte ale grupului.

În alcătuirea repertoriului și conturarea stilului interpretativ, membrii grupului Trei parale se bazează pe diferite modalităţi de cercetare: expediţii prin sate, colaborări cu bătrâni muzicanţi, ascultarea unor înregistrări vechi de teren, realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical sau studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.). Totodată, grupul foloseşte instrumente vechi, aproape dispărute în mediul tradiţional şi extrem de puțin puse în valoare în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua). Modalităţile de tratare pot oscila de la redări foarte scrupuloase până la interpretări cât se poate de libere.

Pe lângă participări la importante festivaluri, muzica grupului Trei parale este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim! (2015) sau Kyra Kyralina (2014). 

Membrii grupului Trei parale:

Florin Iordan: cobză, fluiere (fluier, caval, tilincă), cimpoi, tambură (saz), ţiteră

Daniel-Mircea Pop: voce, fluiere (fluier, tilinca, caval), percuţie

Mihai Balabaş: vioară

Beatrice Iordan: cobză

INTRAREA ESTE LIBERĂ, în baza unei rezervări online pe bilete.ro și la casa de bilete Teatrelli. Rezervarea își pierde valabilitatea cu 20 de minute înainte de ora de începere a evenimentului.

Dincolo de colind & Colinde temperate

DINCOLO DE COLIND

SonoMania

Proiectul DINCOLO DE COLIND urmărește să readucă în atenția publicului colindele tradiționale româneşti, reinterpretate de noua generație de compozitori prin prisma propriului limbaj muzical și cu ajutorul tehnicilor contemporane.

Ansamblul SonoMania, înfiinţat în 2012 de către compozitoarea Diana Rotaru, este un promotor al muzicii tinerilor compozitori din România, participând cu precădere în concerte cu o componentă interdisciplinară sau multimedia. Astfel, SonoMania a colaborat cu diferiți artişti, printre care: coregrafele şi dansatoarele Cristina Lilienfeld şi Smaranda Găbudeanu, acordeonistul Ghenadie Rotari sau performerii Irinel Anghel şi Paul Dunca. De asemenea, SonoManiaa participat la festivaluri importante precum: Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – SIMN (Bucureşti), MERIDIAN(Bucureşti), CLUJ MODERN (2019), Festivalul Internaţional de Arte Noi InnerSoundSilent Film Night – muzică live pentru scurtmetraje mute experimentale (Bucureşti), TRIESTE PRIMA (Trieste, 2019), festivalul Desideria organizat de Accademia Filarmonica Romana (Roma, 2017), Toamna Muzicală Clujeană (Cluj), Craiova Muzicală (Craiova), CIMRO DAYS, Bucharest Music Film Festival, Happoman 2012 (Coreea de Sud), Catsheuvel Festival (Haga, 2014), Noaptea Albă a Galeriilor (Bucureşti). Concertul de debut a fost inclus ca eveniment paralel în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană din Bucureşti 2012.

În anul 2016 ansamblul SonoMania a fost nominalizat la Premiul “Matei Brâncoveanu” pentru muzică experimentală (acordat de Fundația Alexandrion).

Dirijor: Simona Strungaru

Ansamblul SonoMania: Raluca Stratulat (vioară), Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă), Eugen Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)

Director artistic: Diana Rotaru

&

COLINDE TEMPERATE

Maria Balabaş / Mihai Balabaş / Călin Torsan / Marina Pingulescu

„În fiecare an, şi acesta este al 10-lea, cântăm colinde. Aceste colinde. COLINDE NETEMPERATE s-a dovedit a fi cel mai longeviv proiect al trupei, marcând fiecare schimbare prin care am trecut, atât ca muziciceni, cât şi ca persoane. Proiectul s-a născut într-un club care nu mai există, s-a transformat într-un disc lansat ca bootleg, a fost preluat de o casă de discuri din Grecia, s-a plimbat prin ţară şi prin mixuri ale unor DJ internaţionali. De fiecare dată când cineva descoperă colindele noastre, se produce o conexiune care nu mai dispare. Chiar şi acum, după 10 ani – când nu ne mai recunoaştem nici măcar în numele trupei cu care am scos discul – colindele au aceeaşi forţă. Ele există dincolo de noi, vorbind mereu în cuvinte şi sunete simple despre facerea lumii, distrugerea ei, vieţile noastre între aceste cicluri cosmice. Pentru a marca acest al zecelea an, transformăm Netemperat în Temperat, pentru că abia de-acum înainte putem spune că aceste colinde au devenit ale noastre, le-am îmblânzit, le-am temperat. Trăim împreună cu ele, trăiesc împreună cu noi. Într-o epocă în care muzica înseamnă mai degrabă consum, COLINDELE TEMPERATE devin o formă personală de a reflecta asupra trecerii timpului şi a transformării limbajului artistic.” – Maria Balabaș

Maria Balabaş – voce, claviaturi

Mihai Balabaş – chitară, live electronics

Călin Torsan – instrumente de suflat

Marina Pingulescu – vioară

Lansarea cărții-album „SUNT AICI” & mini-recital Maria Răducanu

Teatrelli prezintă lansarea cărții-album SUNT AICI – 21 de nepoeme de Rozana Mihalache, inspirate de Leonard Cohen și ilustrate de Cătălina Flămînzeanu.

Lansarea a fost precedată de un mini-recital Maria Răducanu.

Eram mică și am scris un text despre timp.

Nu mai țin minte nimic din acel text, dar mama a fost atât de impresionată, că a chemat niște prieteni în vizită și m-a rugat să-l citesc, cu voce tare, în fața lor. Atunci am știut că vreau să fiu scriitoare.

Timpul a trecut și încă destul de nemilos și nepăsător în fața visului meu.

N-am renunțat la a scrie, dar nici nu m-am gândit prea mult la ce ar însemna <să fiu scriitoare>, să public o carte. A mea.

Până anul trecut, în noiembrie, pe insula Hydra, când am început să scriu <ordonat> și cu sens și ideea publicării unei cărți a devenit din ce în ce mai palpabilă.

Nepoeme pentru că nu pot încadra într-un gen anume scrierile mele.

Nepoetă pentru că nu știu cine sunt și de ce.

Noroc cu fotografiile Cătălinei Flămînzeanu, cea care m-a însoțit pe un drum alunecos către mine însămi și, fără să conștientizeze neapărat, a documentat tot procesul nașterii mele ca scriitoare, adică nepoetă, adică cine, ce, de ce?

Recital Maria Răducanu pentru că Maria e unul dintre puținii oameni care știu să traducă suflete.” – Rozana Mihalache

Cartea-album SUNT AICI – editura Casa de Pariuri Literare – a fost publicată trilingv: în română, engleză și greacă.

Traducerea în limba engleză este semnată de Silvia Dumitrache, iar cea în limba greacă de Kalliopi Dimou.

INTRAREA ESTE LIBERĂ, în baza unei rezervări online pe bilete.ro sau la casa de bilete Teatrelli.

Rezervarea își pierde valabilitatea cu 30 de minute înainte de ora de începere a evenimentului.

Concert Radu VÂLCU Quartet

Limbajul muzical al cvartetului creart de chitaristul Radu Vâlcu cuprinde influenţe de world music, jazz, folclor, muzică contemporană, reinterpretate în manieră proprie.

Cvartetul are ca forţă generatoare atmosfera din concerte. Publicul simte energia celor patru muzicieni şi descoperă, totodată, un repertoriu cu care nu avusese contact până atunci. Este şi ceea ce şi-a dorit Radu Vâlcu, atunci când repeta singur, acasă, înainte să-i întâlnească pe Mihai Balabaş (vioară), Andrei Petrache (pian) şi Răzvan Florescu (percuţie).

Pe lângă repertoriul deja existent, cei patru crează piese împreună, pe care le includ una câte una în concertele lor; cineva propune o temă, ea este preluată şi transformată de ceilalţi trei, se dezvoltă până devine o experienţă comună.

Din mai 2018, de când s-a format ansamblul, și până în prezent, cei patru muzicieni au participat la festivaluri de renume internațional precum: Festivalul George Enescu, Harmonia Cordis International Guitar Festival sau 3Sound Festival, cucerind de fiecare dată publicul prin diversitatea și energia lor.

“Radu Valcu Quartet, un proiect magnific, de ascultat și trăit iar și iar, din ale cărui note traspar, deopotrivă, nostalgie și forță, modern și clasic, fuziune și particular. Muzicienii grupului, artiști compleți (și complecși) sunt capabili să te poarte în câteva clipe către tărâmuri interioare nebănuite, acolo unde nu e loc pentru subterfugii sau false valori” (Adelina Sanduleac)

Componența cvartetului în cadrul concertului de la Teatrelli, din data de 3 noiembrie:

Radu Vâlcu – Chitară

Andrei Petrache – Pian

Mihai Balabaș – Vioară

Invitat special: Alexandru Badea – Percuții

Concertul Radu VÂLCU Quartet face parte din seria de concerte ConnectArts.ro @ Teatrelli.

ConnectArts.ro este un proiect al Asociației culturale ISVOR, un hub cultural online / platformă educațională non-formală ce oferă artiștilor instrumente de dezvoltare personală și profesională specifice. 

Concert PERCUSSIONescu

Versatilitatea, sensibilitatea, virtuozitatea și interesul permanent pentru inovație sunt elementele care definesc PERCUSSIONescu, singura formație camerală de percuție din România, înființată în anul 2016 de către tinerii muzicieni Irina Rădulescu și Răzvan Florescu. Inițiativa celor doi are ca fundament pasiunea comună pentru muzica de cameră și, deopotrivă, pentru muzica nouă, precum și afinititatea pentru instrumentele melodice, respectiv vibrafonul și marimba, două dintre cele mai sofisticate și spectaculoase instrumente de percuție. Muzica lor se află la granița între trei stiluri distincte: clasic, jazz și clasic-contemporan.

Printre realizările recente ale duo-ului PERCUSSIONescu se numără seria de concerte în cadrul proiectului  “Transilvania Live” și concertul “Vibraimba”, susținut la Paris în urma obținerii marelui premiu al concursului “Festivalul muzicii maghiare”.

Concertul PERCUSSIONescu face parte din seria de concerte ConnectArts.ro @ Teatrelli.

ConnectArts.ro este un proiect al Asociației culturale ISVOR, un hub cultural online / platformă educațională non-formală ce oferă artiștilor instrumente de dezvoltare personală și profesională specifice. 

Pentru concertul din 26 octombrie, duo-ul PERCUSSIONescu a propus publicului de la Teatrelli un program inedit în spațiul românesc – “Vibraimba”,  un concept-hibrid în care marimba și vibrafonul  îmbină, într-un mod dinamic, stilurile jazz, clasic, contemporan și latinoamerican. “Vibraimba” este și titlul primei compoziții dedicate duo-ului PERCUSSIONEscu de către exuberantul compozitor Andrei Petrache. In program lucrări de: Andrei Petrache,  Bogdan Pintilie, Emmanuel Sejourne, Jesus Salvador Chappi, Csaba Zoltán, Michael Taylor.

Bohém Ragtime Jazz Band

Concertul a avut loc în cadrul Zilelor Jazzului Maghiar.

„Jumătate din populaţie, cea nevrotică, ar trebui să-i asculte la prescripţia medicului”, notează revista Gramofon Matisz László despre Bohém Ragtime Jazz Band, una dintre cele mai complexe formaţii de jazz din lume.

Concertele lor evocă America începutului de secol trecut nu numai prin muzică, ci şi prin glume şi spiritul boem. În același timp, muzica lor readuce în atenția publicului vechile şlagăre maghiare.

În cei peste 40 de activitate, trupa Bohém Ragtime Jazz Band a cântat la aproape toate marile festivaluri de jazz din lume: de la Berlin, Oslo, Dresda, Breda, Pori, Montreux, Ascona, Bude și Rimini, până la Sacramento.

Prezintă: Florian Lungu, critic muzical.

Vioara lui Enescu 2019

Turneul Vioara lui George Enescu a revenit în această toamnă pe scenele din România, în perioada 18 septembrie – 5 octombrie 2019. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu, supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail au cântat în mai multe oraşe din ţară, programul recitalurilor cuprinzând trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian.

A trecut peste un secol de când Geroge Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi.

Din anul 2012, Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, continuă – alături de pianistul Horia Mihail – aceeași nobilă misiune de a duce muzica în întreaga țară.

Program muzical:

Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară şi pian, L. 148

Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară şi pian, op. 18

César Franck: Sonata în la major pentru vioară şi pian