Performance-uri work in progress Archives - Teatrelli

Viață Bună

Regia: Theodor – Cristian Popescu

Cu: Nicu Mihoc, Mihaela Sîrbu, Gabriel Răuță, Cristina Toma, Silvana Mihai, Vlad Ionuț Popescu, Chaminda Mirihigalla

Sound design: Andrei Raicu

Lighting design: Cristi Niculescu

Explorând complexitățile iubirii, spectacolul „Viață Bună” dezvăluie șase perspective prinse într-un dialog intens despre experiențe emoționale și vulnerabilitate. E iubirea o alegere, un fior sau o combinație din ambele?

„Pornind de la textul canadianului Daniel Brooks – „The Good Life”, șase actori români și un dansator sri-lankez deschid un laborator asupra naturii iubirii. Inspirată de „Banchetul” lui Platon și „Scene dintr-o căsnicie” a lui Ingmar Bergman, această primă etapă de work in progress va îmbina două lumi: calea socratică a întrebărilor ce vizează esența lucrurilor și chinul existențial al cuplurilor în criză. „Viață Bună” încheie un ciclu de șapte spectacole ce au ca zonă principală de interes pentru mine raporturile masculin-feminin. 

Unde începe greșeala? Ce nu vedem? Sau poate nu ne uităm unde trebuie?” –  Theodor-Cristian Popescu

Premiera primei etape a producției work in progress creart/Teatrelli – 15, 16, 17 decembrie 2023

Realizat cu sprijinul Canada Council for the Arts

Recomandare de vârstă: 16+

*Prețul unui bilet este de 30 lei + taxe

Durata: 2h

HÔTEL DES POÈMES – Spectacol în camere de hotel

Text și regie: Iris Spiridon  
Cu: Ghighi Eftimie, Cosmina Olariu, Ada Lupu, Cristian Popa, Vlad Udrescu

Spectacolul are forma unei vizite prin spațiile hotelului Caro. Un ghid va însoți publicul prin acestă călătorie în timp, populată cu oameni și personaje care au rămas vii prin poveștile pe care le-au trait, putând fi (re)întâlniți cu ocazia unică a acestei vizite.

O vom întâlni pe Anais Nin, captivă în camera de hotel în care și-a trăit poveștile secrete de iubire. Dar este vorba despre o Anais transportată în prezent, care vede prin noi o lume care s-a născut după moartea ei, în timp ce noi avem privilegiul de a ne întoarce în timp și de a pătrunde în universul din care provine ea.

Altă cameră este rezervată unui cuplu care face o escapadă la hotel, aparent pentru a-și pune fanteziile în practică, dar care testează de fapt, la un nivel profund, cât durează iubirea care ne aduce împreună și ce suntem în stare să facem pentru a o salva.

În ultima camera dăm buzna peste poetul Rimbaud care se refugiază la hotel după ce a fost împușcat în braț de poetul Verlaine. Ajungem astfel să fim martorii unui delir poetic care transcende realitatea și care ne face să ne întrebăm dacă, după 133 de ani de la moartea lui, s-a reinventat sau nu iubirea.

Spectacolul este conceput în contextul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei. Astfel, toate personajele sunt interpretări imaginare ale unor personalități marcante ale culturii franceze. Textul dramatic este original, cuprinzând și fragmente din operele unor scriitori precum: Arthur Rimbaud, Louis Ferdinand Celine, Jean Cocteau, Anais Nin, Julien Green, Charles Perrault & alții.

În același timp, „Hôtel des poèmes” este o încercare de a aborda sustenabil un spectacol de teatru, în sensul de a integra toate mijloacele tehnice disponibile în spațiu, fără a utiliza alte echipamente de teatru care generează un consum suplimentar de energie.

O producție work in progress CREART / TEATRELLI. Cu sprijinul: Hotel CARO

Reprezentațiile se vor desfășura la Hotel Caro, în limba română, ca parte din programul Anualei de artă și știință NEO ART CONNECT, susținut de BRD- Groupe Societe Generale.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Durata: 50 de minute

cerul (hartă către casă)

Premieră – etapa 1 a producției work in progress creart/Teatrelli

regie: Irisz Kovacs, dramaturgie: Doru Vatavului, scenografie: Clara Ștefana, mișcare scenică: Ruxandra Bobleagă, sound design: Adrian Piciorea

Cu: Armand Crisan, Bogdan Iancu, Antonia Scutaru, Iosif Paștina

Noua productie work in progress are ca punct de plecare albumul de pictură al lui Șerban Savu – „Drifting”, având convingerea că picturile lui deschid o ușă, aprind o lumină și suspendă în timp momentele cotidiene cu care suntem atât de obișnuiți, încât privirea noastră se lovește de ele, fără a le mai nota, dar în care ne-am putea vedea reflectată întreaga viață. Cercetând tema vieții umane în România contemporană, cu poezia, ironia și amărăciunea ei, artiștii își propun să genereze un text dramatic, pornit de la exerciții de imaginație și improvizație ale actorilor și coordonat și completat de dramaturgul Doru Vatavului. Scopul este acela de a crea o cronică afectivă asupra ceea ce înseamnă să fii om aici și acum, având ca punct de plecare imaginea și construind întru imagine, reinterpretând și recreând lucrările lui Șerban Savu, din dorința de a traduce în limbaj teatral, în imagini în mișcare, senzația pe care o generează privitorului picturile lui Savu.

Noua producție work in progress a fost selectată în cadrul open call-ului lansat de creart/Teatrelli în 2021, în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecția a fost realizată de către un juriu format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorii Radu Nica și Cristian Ban, precum și Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.

Performerii au fost selectați în urma unui casting la care au participat peste 160 de actori.

The Others / Ceilalți

Performance pentru un spectator / câte o nouă reprezentație la fiecare 20 de minute
Teatrelli, Goethe Institut și spațiul public dintre ele

”In my heart and soul I wanna block and delete all of my contacts and drive three hours away with someone that I just met.”@badluckbabii

”The Others” oferă fiecărui participant acces la intimitatea afectivă a unei alte persoane. Am construit o suită de trei situații relaționale pentru a descoperi diversitatea răspunsurilor umane la afișarea emotivității. 

Participantul are libertatea să construiască relația cu performerul, în funcție de propriile curiozități, intuiții și limite. Pe parcursul performance-ului va rămâne invizibil și anonim. Spectatorul va alege distanța la care vrea să stea față de performer pe tot parcursul întâlnirii. Această distanță este introdusă într-un program conceput împreună cu coderul Grig Burloiu și impune întregul algoritm al experienței. Distanța sau apropiere dintre doi oameni este, poate, doar o chestiune de sincronizare.

”The Others” a luat naștere în 2021, în timpul rezidenței regizoarei Ioana Păun la MuseumsQuartier Wien/tranzit.org, în contextul distanțării sociale. Poate fi privit ca o serie de reflecții post-pandemice la care regizoarea i-a invitat să i se alăture pe curatoarea Synne Genzmer, performerii Ana-Maria Pop, Raluca FelezeuAlexandra Vieru și Petru Mărginean, stilista Veronica Nojac, programatorul Grig Burloiu, graficiana Alice Voinea. ”The Others” este produs de Biatrice Cozmolici, Co-producători: creart/Teatrelli, Institutul Goethe și Forumul Cultural Austriac. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Premiera a avut loc în septembrie 2022, iar în luna luna ianuarie 2023 a avut loc cea de a doua etapă a acestui performance.

Durata fiecărui performance: 30 de minute. 

TRANZACȚII

Un performance work in progress

Regia: Krisztián Kiliti
Dramaturgia:
Ioana Hogman
Cu: Ela Ionescu, Alex Mirea, Denisa Nicolae, Maria Teișanu și Cecília Trabalka

„Tranzacții”, în regia lui Krisztián Kiliti și dramaturgia Ioanei Hogman,  aruncă o privire asupra nevoilor, dorinţelor, dar şi decepţiilor noastre, prin lentila unor meserii care implică experienţa apropierii. Demersul spectacolului lansează întrebări despre ce altceva se găsește, de fapt, în spatele unei tranzacţii atunci când plătim pentru un serviciu, dincolo de produsul concret şi suma aferentă. 

Producția work in progress „Tranzacții” este structurată sub forma unei serii de 5 performance-uri / lecturi performative de tip unu la unu  (câte 1 spectator și 1 performer), fiecare reprezentație având o durată de aprox. 25 minute.

Cele cinci texte sunt inspirate din interviuri şi discuţii cu profesionişti din domenii ca sănătatea mentală, munca sexuală, masaj, sport şi muzică. Ceea ce vă propunem este un blind date cu una dintre aceste poveşti, urmând a vi se dezvălui pe parcurs domeniul din care face parte. Dincolo de lentila aferentă meseriei, aici are loc o întâlnire între doi oameni.

Spectacolul face parte dintr-o serie de cinci proiecte concepute în luna octombrie 2021, în cadrul atelierului inițiat de Festivalul Internațional dedicat Tinerilor Regizori – Theatre Networking Talents (TNT), organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și coordonat de regizorul Bobi Pricop, în parteneriat cu programul New Stages Southeast al Goethe-Institut.

Prima etapă a producției work in progress „Tranzacții” a avut loc în 9 și 10 aprilie, în intervalul orar 16:00 – 21:00.

Programul celor 5 performance-uri 1:1, în 9 și 10 aprilie:

16.00 – 16.25 / 16.30 – 16.55:
Titlu performance: Yumi-Oh/ O poveste despre dragoni
Performer: Ela Ionescu

17.00 – 17.25 / 17.30 – 17:55:
Titlu performance: Yahel/ O poveste despre electricitate
Performer: Maria Teișanu

18.00 – 18.25 / 18.30 – 18.55:
Titlu performance: Yorgos/ O poveste despre măslini
Performer: Alex Mirea

19.00 – 19.25 / 19.30 – 19.55:
Titlu performance: Aurora/ O poveste despre cosmos
Performer: Denisa Nicolae

20.00 – 20.25 / 20.30 – 21.00:
Titlu performance: Traila/ A story about a bridge (performance în limba engleză)
Performer: Cecília Trabalka

Distribuția a fost selectată în urma unui casting la care s-au înscris peste 70 de actrițe și actori.

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

—–

Poiectul „Tranzacții” este rezultatul unui workshop desfășurat la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, între 18 și 22 octombrie 2021, în cadrul TNT X New Stages Southeast, unde tineri dramaturgi și regizori au lucrat timp de trei zile alături de mentorii Rebekka Kricheldorf și Cristian Popescu, curatorul proiectului fiind regizorul Bobi Pricop

Cele 5 proiecte rezultate în urma atelierului au fost prezentate într-un showcase online în octombrie 2021, la care au participat managerii teatrelor partenere – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – Sectia Germană, Teatrul Tineretului Piatra-Neamț și Teatrelli. Fiecare proiect a fost adoptat de către un teatru partener, iar cele cinci echipe regizor-dramaturg au intrat în perioada de dezvoltare a pieselor rezultate prin sesiuni de lucru împreună cu echipele teatrelor partenere. Ulterior, proiectele pot fi dezvoltate, de asemenea, pentru a intra în repertoriul teatrelor producătoare, iar cele mai bune lecturi performative/spectacole rezultate vor fi prezentate în Germania în etapa finală a proiectului „New Stages Southeast” în 2023.

4 DISCURSURI. Performance work in progress

Olga Malâșeva / Nicoleta Lefter / Vlaicu Golcea / Mihai Păcurar După „Free Hugs” de Olga Malâșeva / traducerea: Raluca Rădulescu

Un performance work in progress de și cu: Nicoleta Lefter, Vlaicu Golcea și Mihai Păcurar

4  artiști își expun discursurile specifice artei lor simultan și în același spațiu performativ.

În mod neobișnuit uzanțelor, acesta nu este un spectacol croit după un text, ci mai degrabă este o dezbatere pe care o inițiază de facto mecanismele specifice fiecărei dintre cele 4 arte prezente în același spațiu: arta dramaturgiei, arta prezenței performative, arta vizuală și arta sunetului.

Publicul este invitat la o expunere polifonică, democratică, al cărei principal scop este să chestioneze – cu mijloace dedicate – actuala problematică pandemică: individ versus societate versus sistem politic versus politici consumeriste sau militantiste.

Punctul de pornire al instalației – performance este textul dramaturgei Olga Malâșeva – „Free Hugs”, prima piesă a unui autor din Kazahstan tradusă în limba română și pentru prima oară abordată pe o scenă din România, fiind scrisă în perioada primului val al pandemiei de coronavirus.

O producție work in progress creart / Teatrelli.

*Prețul unui bilet este de 30 lei + taxe.

INT. EXT. Performance work in progress

LIVE în vitrinele Galateca, un performance work in progress conceput într-o perioadă în care sălile de spectacol din București erau închise. În acest context, „INT. EXT.” a fost construit ca un manifest-declarație, un spectacol de tip guerrillă semnat de Bobi Pricop, Mihai Păcurar, Teona Galgoțiu, Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás.

Patru artiști/performeri – Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás – au fost izolați, timp de două ore pe zi, în patru vitrine ale Galeriei de artă și design Galateca din București. Au observat oamenii și au fost observați. Geamul despărțitor a îmblânzit dorința și teama de apropiere: o invitație originală la reflexie și un dialog despre rolul artistului în contextul pandemiei, într-o perioadă în care orice contact cu publicul devenise mijlocit, cel mai adesea, de un ecran, reprezentat în cadrul performance-ului, simbolic, de geamul vitrinei. Chiar și atunci când întâlnirea era directă, masca obtura parțial comunicarea dintre artist și spectator. Altfel, „INT. EXT.” și-a propus să provoace publicul la o experiență la rândul ei „obturată” – fără sonor -, dar care să dea naștere unui nou tip de percepție a actului artistic. Totodată, vitrina se transforma într-un „spațiu de vânzare”, într-o perioadă în care artiștii au fost obligați la un gen de reconversie de mai multe tipuri. 

 „Ce sens are arta în lumea de acum, modificată fundamental de consecințele generate de pandemie, consecințe care nici măcar nu s-au cristalizat încă? Există o utilitate a artei posibil de dovedit sau cuantificat? Cum poate fi susținută în fața publicului larg importanța recuperării și repunerii pe picioare a spațiilor culturale independente? Dar artiștii, ei cum își argumentează utilitatea, în primul rând față de ei înșiși, și apoi față de lumea din jur? Căutarea răspunsurilor, urgente sau nu, începe într-un spațiu expus și totodată protejat, comunicarea dintre interior și exterior fiind și ea explorată prin contradicții. În mijlocul agitației orașului, geamul despărțitor (fragil și radical în același timp, prin puterea lui de a refuza dialogul familiar), propune un contact spontan, prin care conflictul dintre dorința imensă și anxietatea imensă de a ne apropia unii de alții poate fi, măcar un pic, îmblânzit.” – se arată în textul-manifest al performance-ului „INT. EXT.”

Performeri: Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás

„INT. EXT.” este o producție creart/Teatrelli & Galateca

Eveniment susținut de UniCredit Bank & JTI 

Plăcut de Radio Guerrilla

Spectacol-lectură SPAȚIU PRIVAT

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Teatrelli a prezentat un spectacol-lectură după un text semnat de una dintre cele mai apreciate și neconvenționale autoare contemporane – Elena Vlădăreanu.

Regizorul Bobi Pricop este cel care a transformat acest spectacol într-o experiență în sine, în mai mult decât un spectacol-lectură.

Cu: Andreea Bibiri

Video live performance: Dan Basu

Music live performance: Eduard Gabia

O producție TEATRELLI.