Dezbateri - Teatrelli

Să redescoperim bucuria de a vorbi despre teatru
Anotimpurile dialogului, cu Octavian Saiu

 

„Teatrul înseamnă dialog.

Chiar și atunci când e fără nici o vorbă.

E arta prezenței, a imaginii, dar poate mai cu seamă a cuvântului oferit în dar. Și cum dar din dar se face rai, minunata echipă de la Teatrelli a avut ideea unei serii speciale de întâlniri numită <Anotimpurile dialogului despre teatru>. Un gest firesc. Un gest neobișnuit, totuși.

În fiecare anotimp, vom discuta despre scenă și despre lume, despre valorile și provocările timpului nostru, despre acele subiecte care merită cu adevărat dezbătute. Într-o epocă a mesajelor grăbite și tot mai golite de sens, vă invităm să căutăm împreună și neliniștea unor întrebări, dar și tihna unor răspunsuri. Adică, să redescoperim bucuria dialogului despre teatru.”

 

Sunt cuvintele lui Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru, cel care susține și moderează aceste întâlniri, reunite sub genericul Anotimpurile dialogului despre teatru.

 

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Hong Kong, Noua Zeelandă, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie, precum și Președinte și fondator al Asociației Internaționale a Liderilor în Teatru (IATL – International Association of Theatre Leaders). Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 14 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”. 

Dacă ai ratat sau vrei să revezi dezbaterile care s-au desfășurat deja...