Artists talks Archives - Teatrelli

Întalnire – dialog: Édouard Louis | Eugen Jebeleanu

Vineri, 23 februarie, la Teatrelli, a avut loc un dialog între doi artiști ai momentului: autorul Édouard Louis și regizorul Eugen Jebeleanu

Întâlnirea a avut loc în contextul premierei spectacolului „Lupte și metamorfoze” după romanul „Luptele și metamorfozele unei femei” și fragmente din „Cine l-a ucis pe tata?” de Edouard Louis, regizat de Eugen Jebeleanu, la Teatrelli.

Cand am citit prima dată cărțile lui Édouard Louis am fost imediat impactat de tonul franc pe care autorul îl avea. Faptul că se spun lucrurilor pe nume, fără (auto)cenzură, mi-a trezit interesul pentru a pune în scenă această scriitură crudă și necesară. Autorul tratează teme extrem de relevante pentru generația tânară de azi: construcția identității în societatea contemporană, diferențele de clasă socială și impactul acestei disfuncții în viața intimă, descoperirea și asumarea homosexualității, politicul care influențează traiul oamenilor de rând până la moarte, înfrângerile și ratările individuale și colective, dar și speranța că o nouă revoluție populară e posibilă. 

Problemele generației lui Édouard Louis (care e și a mea) cauzate de confruntările cu propriile rădăcini din mediul familial rural francez, dar și frământările noii generații, cu visele și deziluziile sale, cu luptele sale în combaterea arhaismului și a patriarhatului, precum și ieșirea din invizibilitate cu privire la abuzurile din câmpul muncii și protestele sale împotriva corupției și a sistemului de sănătate contaminat de supremația banului, sunt câteva teme pe care le propun pentru acest dialog. – Eugen Jebeleanu

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Institutului Francez din România.

Partener media principal: Radio Guerilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, IQads, happ.ro

SHE SHE POP – Introduction & Artist Talk

Self-Instructions: The Self And the Collective on Stage

26.04.2023, ora 19:00
Pavilion 32 – Goethe-Institut București (Calea Dorobanților 32)

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile.
În limba engleză, fără traducere.

She She Pop este un colectiv de performance din Berlin. De-a lungul celor 30 de ani de colaborare, grupul a provocat constant formele de estetică teatrală deja consacrate și ierarhiile tradiționale în procesul de lucru la o producție de teatru. În cadrul artist talk-ului, două dintre membrele fondatoare ale grupului – Johanna Freiburg și Ilia Papatheodorou – vor împărtăși din tehnicile de lucru ale colectivului. Folosirea materialelor autobiografice în cadrul producțiilor colective a devenit un element indispensabil în practica artistică a She She Pop. Mai mult decât un scop în sine, autobiografia este în primul rând o metodă de lucru. Tehnici precum autoinstruirea, fragmentarea și elaborarea conceptuală a unor reguli sunt practici esențiale în cadrul repetițiilor și elemente cheie ale esteticii grupului. Cu această ocazie, vor fi prezentate câteva dintre metodele de lucru ale colectivului, precum și exemple ale performance-urilor dezvoltate de She She Pop prin folosirea de instrumente și tehnici inovatoare bazate pe sarcini de lucru (tasked-based performance art).

***

Pornind de la metoda de lucru cu materiale autobiografice, cele două membre fondatoare She She Pop vor susține și un workshop cu echipa artistică a producției work in progress creart/TEATRELLI „Lasă-i să moară proști” (concept: Catinca Drăgănescu). Construită pe formatul unui spectacol-laborator, producția își propune să fie o radiografie a măcinărilor identitare și politice ale generației milenialilor din România, scindată ȋntre valorile occidentale și mentalitatea estică. Premiera spectacolului este programată la Teatrelli anul acesta, în luna iunie.

***

Colectivul feminist de performance She She Pop  a luat naștere în anii `90, în cadrul Institutului de Studii Teatrale Aplicate al Universității „Justus-Liebig“ din Giessen.

Grupul are un profil estetic și ideologic specific: producțiile lor sunt dezvoltate la nivel colectiv. Acest mod de abordare a unui spectacol pune, totodată, accentul asupra responsabilității artistice a fiecărui performer în parte. Membrii She She Pop sunt autori, dramaturgi și performeri ai montărilor pe care le propun. She She Pop practică o formă de teatru care se bazează pe experiment. Producțiile lor explorează limitele sociale ale comunicării și depășirea acestora – în termeni specifici și artistici – în spațiul protector al artei. Teatrul este transformat astfel într-un loc al comunicării utopice, în care publicului i se oferă adesea un rol special: cele mai multe producții She She Pop iau forma unor experimente sau demonstrații ale unor ipoteze care – în absența unor martori – nu ar fi valabile.

De-a lungul timpului, colectivul She She Pop s-a bucurat de importante premii și nominalizări la nivel mondial: câștigător al Theaterpreis Berlin 2019 (Stiftung Preussische Seehandlung), nominalizat la Europe Theatre Prize 2017 (categoria “Realități teatrale”), câștigător al premiului George Tabori 2015 acordat de Fonds Darstellender Künste (Fondul pentru Artele Spectacolului), invitat la Bienala de teatru Impulse 2013 și la World Stage 2013 în Toronto, câștigător al premiului “Best Theatre of 2012 Award – Foreign Category” acordat de National Theatre Association of Korea și multe altele. 

Colectivul She She Pop este format în prezent de Sebastian Bark, Johanna Freiburg, Lisa Lucassen, Mieke Matzke, Ilia Papatheodorou, Berit Stumpf și Elke Weber. 

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 40

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „Othello” (regia: Suren Shahverdyan), o producție a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, prezentată în cadrul ediției din 2018 a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova.

Mihaela Tulea: „Nu am reușit nici măcar o dată să fac o ierarhie a pieselor care-mi plac de la William Shakespeare, dar ‘Othello’ cred că ar putea intra lejer în top 3. Montarea armeanului Suren Shahverdyan de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște este una deosebită. Atmosfera este extraordinară, într-o lumină rece, albastră, iubirea lui Othello pentru Desdemona se transformă într-o ură care-i întunecă mintea, neajunsurile dor, pasiunea atinge cote maxime, emoția plutește în aer. Un suflet care își pierde umanitatea, devine sclavul neîncrederii și uită că dragostea înseamnă bucurie.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 39

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „Viața și moartea lui Richard 2” (regia: Radu Iacoban), o producție a Teatrului Mic.

Mihaela Tulea: „Spectacolul ‘Viața și moartea lui Richard 2’ , în regia lui Radu Iacoban, este o reinterpretare a dramei istorice ‘The Life and Death of King Richard the Second’ de William Shakespeare, care înfățișează evenimentele ce au marcat ultimii ani ai domniei lui Richard al II-lea  al Angliei, o poveste despre jocurile de putere, ambiții, maturizare, capricii, fragilitatea și imprevizibilitatea vieții, vicii, regi și/sau lideri. Trupa tânără a Teatrului Mic deține toate atuurile necesare pentru a captiva interesul spectatorului, este vie și are bucuria jocului – un element foarte important atunci când vine vorba despre TEATRU. 

Timp de două ore și jumătate intri într-o lume plină de trădări, instabilitate politică, păcate, traume. Mi-a plăcut mult momentul în care Richard al II-lea (Ionuț Vișan) a urcat în gradene, pășind printre spectatori, ca un rege printre supușii săi.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 38

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „D’ale Crnavalului” (regia: Mihai Mălaimare), o producție a Teatrului Masca.

Mihaela Tulea: „Pentru mine, Teatrul Masca înseamnă, în primul rând, Festivalul Internațional de Statui Vivante. Este unicul teatrul din țară unde am văzut așa ceva. Știam că excelează la acest capitol, așa ca mi-am dorit să văd și ceea ce reușesc să realizeze pe scena sălii de teatru. O comedie după piesele lui Ion Luca Caragiale ‚D-ale carnavalului’ și ‚Conu Leonida faţă cu reacţiunea’, în regia lui Mihai Mălaimare, a fost alegerea perfectă pentru o seară de decembrie a anului trecut. Mahalaua de la periferie, mulțimile dezlănțuite, tumultoase, iubirile, trădările, bilețele, muzica patriotică, dansurile și actorii extrem de expresivi ai Teatrului Masca m-au cucerit pe deplin. Este un spectacol inedit, nonverbal, complex, care te prinde în mrejele sale încă de la primele scene.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 37

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „Măcelăria lui Iov” (regia: Radu Afrim), o producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași.

Mihaela Tulea: „Spectacolele puse în scenă de către ‘tripleta de aur’ – Radu Afrim (regie), Irina Moscu (scenografie), Andrei Cozlac (video mapping) – sunt cu adevărat speciale și e indicat să aduni cât mai multe în ‘repertoriul’ tău de spectator de teatru. Ce metaforă frumoasă e această KARMAngerie! Viețile frânte, destinele diferite, un strop de capitalism,  poezia iubirii și delfinul care devine laitmotiv – toate sunt elemente pe care regizorul le îmbină armonios, în stilu-i caracteristic, rezultatul fiind unul spectaculos.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 36

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „Karamazovii” (regia: Nona Ciobanu), o producție a Teatrului Mic.

Mihaela Tulea: „Tragism, inteligență, pasiune, viclenie, cruzime, candoare, egoism, umanitate, iubire, nebunie, servilism sunt cuvintele care definesc universul dostoievskian. Într-un spațiu care se metamorfozează continuu, se desfășoară povestea fraților Karamazov. Un spectacol care folosește cu brio toate mijloacele artistice și tehnice pentru a lăsa o amprentă puternică în memoria vizuală și cea afectivă a spectatorului. Imaginea cu dansul lui Alioșa Karamazov, un tânăr vulnerabil, cu sufletul pus în slujba lui Dumnezeu, mă face să zâmbesc și să mă gândesc la modul în care viața, ca un coregraf dibaci, ne învârte într-o horă amețitoare, făcându-ne să scoatem din rastelul inimii arma cea mai de preț: bucuria.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 35

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „Procesul” (regia: Mihaela Panainte), o producție a Teatrului Național Cluj-Napoca.

Mihaela Tulea: „‘Procesul’ este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Kafka și relatează povestea lui Josef K., un bărbat de 30 de ani, funcţionar la o bancă, care se trezeşte într-o dimineaţă, în dormitorul său, cu doi agenţi care îl anunţă că este arestat, fără ca natura crimei sale să-i fie dezvăluită vreodată. Un sistem de coșmar al Justiției, o nebunie irațională, o poveste în care absurdul nu are margini și un om. Un simplu om pe care-l apasă timpul și gândurile. Acesta este spectacolul Teatrului Național Cluj-Napoca, în regia Mihaelei Panainte. În decorul foarte inspirat creat de Helmut Stürmer și cu un light design creativ, Ionuț Caras și trupa din Cluj vin să ‘zugrăvească’ în cuvinte și-n imagini o lume unde visul, coșmarul, frustrările și obsesiile se suprapun.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 34

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „Viața plicticoasă și preaplină a visătorului François” (regia: Horia Suru), o producție a Teatrului Excelsior.

Mihaela Tulea: Cine nu își mai amintește de ‘Gargantua și Pantagruel’, cartea  lui François Rabelais? E lumea copilăriei noastre, un loc plin de povești cu uriași, zâne și călătorii imaginare. Ceea ce se întâmplă pe scena Teatrului Excelsior este incredibil. Indiferent de vârsta pe care o ai, nu se poate să nu te cucerească acest spectacol nonverbal, cu muzică live și mulți ‘visători’. O fantezie în culori, plină de umor și voie bună. Actorii joacă și se joacă cu bucurie și dăruire, iar asta se simte din plin.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.

Teatrul și fotografia-spectacol: Mihaela Tulea – Episodul 33

„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” cu imagini din „Poveştile africane ale lui Shakespeare” (regia: Krzysztof Warlikowski), o producție a Teatrului Nou din Varşovia, prezentată în cadrul ediției din 2018 a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova.

Mihaela Tulea: „Teatru maraton sau maraton de teatru. Asta a însemnat pentru mine spectacolul ‘Poveştile africane ale lui Shakespeare’, în regia lui Krzysztof Warlikowski. Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova este unul de elită, cu selecții excelente, care aduce în atenția publicului nume valoroase ale teatrului, așa cum este și cel al regizorului polonez de calibru internațional. 5 (cinci!) ore de teatru, actorie, dramatism, viziune regizorală de excepție, lumini, scenografie, coregrafie, muzicalitate, coerență, text, tehnică impecabilă și muuuult Shakespeare. Aceasta este rețeta succesului.”

Mihaela Tulea este fotograf de teatru. Autoare a unor articole pentru Nikonisti.ro, ea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, printre acestea se numără și celebra revistă franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”, realizată de Mihaela Tulea. Tot ea a semnat anul trecut, în luna martie, fotografiile expoziției „Frumusețea nevăzută”, organizată de Teatrul Odeon. De asemenea, Mihaela Tulea a fost selectată în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma Photo Days 2 (RPD2), lucrarea ei fiind publicată și pe coperta revistei RPD2.